EKSKLUZIVNO: Bili smo u domu roditelja sestara Filipović, ali i u domu osumnjičenika za njihovu smrt!

Nakon punih deset godina policija je konačno rasvijetlila misterij smrti Višnje i Gordane Filipović, sestara koje su život izgubile u prometnoj nesreći na Grobniku.

Vozač koji je prema njima jurio u kontra smjeru i pobjegao s mjesta nesreće – priveden je. Maja Brkljača bila je u domu roditelja koji nikada nisu odustali od potrage za pravdom, ali i u domu osumnjičenika, čiji roditelji ne mogu vjerovati da je njihov sin 10 godina živio s takvom tajnom.

Ovo se čekalo deset godina. Policiji je toliko trebalo da pronađe 46-ogodišnjaka kojeg sada tereti za smrt sestara Filipović, Višnje i Gordane, koje su tada imale 22 i 18 godina. Policija sumnja da je vozio u kontra smjeru čime je izazvao njihovu smrt.

Robert Žaja navodno je policiji priznao što je učinio tog kobnog 15. prosinca 2006., ali danas se branio šutnjom. Živi u kući s roditeljima tek koji kilometar od mjesta tragedije. Oni su sve teško primili. Kažu, nije u braku, nema djecu, radi, a tamno plavi auto Clio koji je vozio prije deset godina odavno je prodao.

“Ne mogu vjerovati da je mogao biti 10 godina s nama i da nije ništa, da ja nisam ništa primjetila, to ne mogu vjerovati. Ako je napravio to, trebao je odmah ostati na licu mjesta, lijepo priznati svoje što je napravio. Jako mi je žao tih roditelja”, kroz suze nam je rekla Marija Žaja, majka osumnjičenog.

majka-krivac-sestre

“Ja se čudim da to može čovjek ijedan deset godina podnijeti, nositi takvo zlo u sebi i nije smio napraviti nitko i ne vjerujem da je on”, kaže njegov otac Petar koji otkriva da je policija prekjučer prvo zvali njega, a jučer ujutro, baš na desetu godišnjicu tragedije, sina. Kući se nije vratio, a roditelji su, iako potreseni i očajni, za pravdu.

“Onda je zaslužio kaznu, ne znam koliku, ali ne bi trebala bit mala”, kaže Petar.

Misterij vozača iz kontra smjera policija godinama nije uspjevala riješiti. Mijenjali su se ministri, inspektori, timovi i redale unutarnje kontrole. Uzalud. Do prije šest mjeseci kada su Filipovići poslali poruku ministru Vlahi Orepiću. Slučaj je konačno riješen.

“Istraga se u početku bazirala na izjavama svjedoka o mogućim vozačima i vozilima koji su sudjelovali u toj prometnoj nesreći, u kojoj su smrtno stradale sestre Filipović, i lakše ozlijeđena još tri hrvatska državljanina. Tijekom godina obavljene su nekoliko tisuća provjera i vozila i vozača”, izjavila je Marina Mandić iz Ravnateljstva policije MUP-a.

Provjerili su više od pet tisuća vozila i vozača, raspisali nagradu od 50 tisuća kuna ali deset godina ništa. Dovoljno da ulica počne sumnjati i šuškati tko je krivac i koga se štiti. Inspektori koji su sinoć pokucali na vrata Filipovićima konačno su zatvorili začarani krug.

“Ovih proteklih deset godina sve govori o njemu. I njegova šutnja. Ako netko može s tim mirno spavati pa nek mu Bog bude u pomoći i dalje”, rekla je Ljubica Filipović, majka poginulih sestara.

krivac-sestre

“Nama više ništa ne znači tko je krivac, tko je to skrivio u smislu da će nam donesti neko olakšanje ili neku zadovoljštinu. Nama djecu našu ne može vratiti ništa, nikakav postupak. Ništa. Ali jedino što smo tražili je da se ta priča zatvori, ta knjiga jednom da se zatvori, da možemo na miru biti”, poručio je otac Dragutin.

Tragedija je ovo koja je zauvijek uništila dvije obitelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari