GDJE IMA NAJVIŠE PESTICIDA? Kupili smo voće na tržnici, u dućanu zdrave hrane i u trgovačkom centru – kad ono…

Potaknuti nedavnom aferom sa prekomjernom dozom insekticida u jednoj tranši jabuka, RTL Direkt je odlučio napraviti analizu voća sa tri različite lokacije

Jabuke, kruške, agrumi… Zemlja porijekla: Hrvatska. U jeku afere s pesticidima, istražujemo znamo li što jedemo. Na tržnici smo kupili kilogram jabuka, krušaka i limuna. To isto smo učinili u jednom dućanu zdrave hrane te u trgovačkom lancu.

Voće smo odnijeli na analizu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Odvojili smo kupljeno na tržnici, od onog iz dućana zdrave hrane i trgovačkog lanca. Uzorci su popisani, izvagani i analiza na pesticide je počela.

“Uzorci se obrađuju na način koji je primjeren akreditiranim metodama za određivanje pesticida i kada su ekstrakcije i obrada uzorka gotovi, uzorak se ukucava u instrumente i onda se učitavaju rezultati pesticida ako ih ima”, objašnjava nam Marijan Katalenić iz Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ.

Nakon 48 sati stigli su rezultati.

“Analize su pokazale da su samo jabuke koje su sa tržnice sadržavale boskalid – znači fungicid u količinama od 0.012 posto miligrama po kilogramu što je nekih 16 puta manje od maksimalno dozvoljene količine, znači to su količine koje su dozvoljene i ne bi trebale imati posljedice na zdravlje ljudi”, otkriva rezultate Katalenić.

Iznenađenje? Za stručnjake ne. Ova analiza, kaže Katalenić, samo potvrđuje da 80 posto voća i povrća na tržištu nema ostatake pesticida.

Osim jabuka s tržnice koje su sadržavale fungicide, ali u dozvoljenim količinama – kruške limuni, ali i jabuke iz dućana zdrave hrane i trgovačkog lanca su bez mrlje.

“Pesticidi su upravo zbog načina dobre kontrole s nekakvog drugog mjesta štetnih tvari, pale na treće mjesto što pokazuje da monitorinzi, stalni nadzori, edukacija proizvođača ipak imali učinka”, kaže Katalenić.

A jesu li jabuke kupljene na tržnici sigurne za jelo? Analiza je pokazala da sadrže 0,012 mg po kilogramu, makimalna dozvoljena količina fungicida za jabuke je 0,2 miligrama po kilogramu, a da ih je bilo više…

“Trebalo bi ići onda u nadzor kod proizvođača pogledati i povući sve takve proizvode tržišta, ići u nadzor zašto se desilo i obavijestiti nadzor da su proizvodi povučeni i ako su kupljeni da se ne smiju jesti”, objašnjava nam Katalenić.

Od kolovoza je stupila na snagu nova uredba Europske komisije prema kojoj na jabukama mora biti čak 50-ak puta manje pesticida, nego do sad. Kada i u kojoj količini su štetni za zdravlje?

“Kada bi uzimali preko tih dozvoljenih granica duže vrijeme te pesticide, tada bi moguće bilo u zavisnosti od općeg stanja čovjeka su moguće neke promjene kao jetra, krvne promjene i tako dalje”, kaže Katalenić.

Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. Sudeći prema ovoj analizi, od 10 kupljenih jabuka – 8 će ih sigurno i otjerati doktora – bez obzira bile one s tržnice, dućana zdrave hrane ili trgovačkog lanca.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari