PORAST NASILJA

Eskalacija nasilja na hrvatskim ulicama? Divljak koji je tukao žene je osoba s podebljim policijskim dosjeom

Screenshot RTL video

Je li se divljanje mladića iz Gline moglo izbjeći? Riječ je o osobi s podebljim policijskim dosjeom zbog nasilnih djela, pljački i nedozvoljenog držanja oružja

Jučerašnje nemile scene osobe koja divljački premlaćuje slučajne prolaznice nisu se ni slegnule, a nova vijest o pokušaju ubojstva dolazi iz Zagreba. Policija traga za osobom koja je premlatila čovjeka i ostavila ga bez svijesti u lokvi krvi.

Prije nekoliko dana čovjek je pored Zagvozda krampom po glavi udario susjedu. Je li nasilje na hrvatskim ulicama u porastu, i jesu li se neki od ovih slučajeva mogli spriječiti? Svirepi, ničim izazvan jučerašnji napadi. Bez povoda i motiva. Obje žene su ozlijeđene, no brutalno premlaćivanje je moglo završiti i gore, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“U mojoj ulici se to dogodilo, u Šimićevoj. Znači strašno. Nitko nije više siguran na cesti. Katastrofa”, rekla je Martina Šušnjar, Split.

“Jučer smo imali isto tako slučaj mala je išla do babe, ja i rodica isto iza nje, isto tako je čovik naletija, počeo je tu s metlom trčati, da će ih napadati. U to je došao neki s motorom i zvao policiju, policija ga uhvatila, odvela”, priča Helena Milić, Split.

No, je li se divljanje mladića iz Gline moglo izbjeći? Riječ je o osobi s podebljim policijskim dosjeom zbog nasilnih djela, pljački i nedozvoljenog držanja oružja. O problemima sa zakonom svjedoče i njegovi profili na društvenim mrežama.

Za njim je zagrebačka policija raspisala tjeralicu. Pa kako je onda moguće da je slobodno šetao Splitom i iživljavao se na žrtvama koje su se slučajno našle na njegovom putu? Iz splitske policije kažu da ne mogu komentirati jesu li znali da je traženi bjegunac na njihovom području.

“Mislim da splitska policija mora dati jedno kvalitetno objašnjenje zbog čega se to dogodilo jer je za osobom bila raspisana potraga s nalogom obavezno uhititi”, priča Ante Letica, prvi šef Interpola u Hrvatskoj.

Novi nasilni napad sinoć i u Zagrebu. Nešto prije 20 sati muškarac je pronađen u lokvi krvi u napuštenom dvorištu skladišta.

…utvrđeno je da je za sada nepoznati počinitelj pokušao usmrtiti nepoznatog muškarca zadavši mu neutvrđenim predmetom više udaraca u predjelu glave i tijela.

Za dva pokušaja ubojstva sudit će se i splitskom počinitelju, a zbog istog kaznenog djela je priveden i 73-godišnjak iz Rastovca kod Zagvozda.

Počinitelj je pušten na slobodu. Je li u pitanju eskalacija nasilja na hrvatskim ulicama?

“Svaki taj slučaj zaista treba gledati pojedinačno. Ne znamo koji su faktori bili presudni za takve činove nasilja, da li su to egzogeni faktori ili endogeni faktori, da li možemo govoriti o psihičkim poremećajima, da li možemo govoriti o zlouporabi droga, alkohola. Zasad to sve ne možemo izjednačiti da je u hrvatskoj porast nasilja, ja to tako ne mislim. Ja vjerujem da je i prije bilo isto toliko nasilja, ali nisu bili mobiteli, nije se snimalo, nisu bile kamere posvuda, tako da možda nije bilo dostupno tako širokoj publici”, ističe Nataša Đuran, voditeljica Odjela urgentne psihijatrije.

Ostaje nadati se da će što više takvih nemilih slučajeva prevencijom biti spriječeni prije nego do publike dođu, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari