Građani donose, lopovi odnose: ‘Krade se cvijeće, lampaši, sve…’

Foto: Riječanin

Za jedne dani sjećanja na svoje bližnje, a za druge dobar posao jer njima ništa nije sveto

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Uoči Svih Svetih sve su učestalije krađe s grobova. Za jedne velika emocionalna šteta – za druge unosan posao.

Jedna od posljednjih krađa na karlovačkom groblju. Provaljeno je u svjećomat, a šteta je 70 ukradenih lamiona, odnosno tri tisuće kuna.

Za jedne dani sjećanja na svoje bližnje, a za druge dobar posao jer njima ništa nije sveto. Uoči i za vrijeme blagdana posao lopovima cvijeta. I na zagrebačkim grobljima bez srama kradu baš sve.

“Kradu cvijeće i svijeće, preprodaju vosak, razbiju plastiku i preprodaju vosak. Preprodaju i premještaju svijeće i cvijeće na svoja grobna mjesta, kradu mesing. Znači ručice od pogrebne ploče evo vidite ovdje baš fali jedna”, Božidar Sačer, redar na Gradskim grobljima Zagreb.

Građani donose, a lopovi odnose. Redovito posjećuju i ovo grobno mjesto.

“Nedostaje, nedostaje. Ukrali su lampaše. I to je nažalost neminovno, svjesni smo da se to događa i teško se protiv toga boriti”, tvrdi Željko Klamfar iz Zagreba.

Bore se protiv toga na zagrebačkim grobljima svakodnevno pa im prije blagdana stižue i pojačanje.

“I ove godine će biti pojačan broj nadzora od strane naših redara, zaposlenika i dobre suradnje sa PU zagrebačkom”, kaže Zlatko Šunić, savjetnik za pravne poslove Gradskih groblja Zagreb.

Dakle, redarima na groblju u pomoć stižu policajci u civilu i zaštitari jer s lopovima lako nije.

“Mi kad dođemo blizu mi ne možemo procijeniti jel on lopov i mole se, ja ne mogu znati jeli lopov ili ne. Glume i onda pobjegnu mi smo par puta trčali za njima, vozili se, tražili ih, ne možemo s njima”, Božidar Sačer, redar na Gradskim grobljima Zagreb.

Cvijeće, svijeće, željezo i bronca njihova su meta. Da sve bude na svom mjestu samo na Mirogoju brinut će se najmanje 50-ero ljudi.
Kristina Čirjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari