Haaški sud osudio Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izriče prvostupanjsku presudu Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske

Ključni događaji

12:02 Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora
11:58 Bez Mladića zločini na ovakav način ne bi mogli biti izvedeni
11:49 Mladić imao značajnu ulogu u provedbi udruženog zločinačkog pothvata
11:48 Mladić dao značajan doprinos uklanjanju muslimana i Hrvata s teritorija pod kontrolom bosanskih Srba
11:39 Daljnje čitanje presude prati na kauču u blizini sudnice
11:33 Mladić se počeo derati nakon povratka u sudnicu, nakon čega ga je sudac udaljio
11:26 Mladić navodno ima zdravstvenih problema te mu je pozlilo
11:15 Govorka se da Mladić namjerno zavlači nastavak suđenja
10:42 Mladić izdao naredbe kojima se uspostavila i organizirala Vojske Republike Srpske
10:39 Vijeće utvrđuje da zločin genocida je počinjen protiv bosanskih muslimana u i oko Srebrenice

12:02
Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Vijeće osudilo Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće ga je oslobodilo krivnje za točku optužnice u kojoj ga se teretilo za genocid u nekoliko općina istočne BiH jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida. Proglašen je krivim po svim ostalim točkama optužnice, da je kriv za istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti, ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti, deportacija kao zločin protiv čovječnosti, teroriziranje, napadi na civile, uzimanje taoca…

11:58
Bez Mladića zločini na ovakav način ne bi mogli biti izvedeni

Kad je riječ o Udruženom zločinačkom pothvatu članovi su bili Karadžić, Krstić, Popović, Tolimir, Borovčanin… A Vijeće je također vezano uz Srebrenicu utvrdilo da je glavni cilj bio da se eliminiraju Muslimani ubijanjem muškaraca i dječaka te prisilnim odvođenjem žena, djece i starijih muškaraca.

A zaključeno je da bez Mladića zločini na ovakav način ne bi mogli biti izvedeni.

11:49
Mladić imao značajnu ulogu u provedbi udruženog zločinačkog pothvata

Vijeće je utvrdilo da je postojao udruženi zločinački pothvat u Sarajevu te da je Mladić ograničio isporuku humanitarne pomoći civilima od 10. travnja 1994. nalažući svim jedinicama VRS-a da blokiraju sve humanitarne organizacije na teritoriju bosanskih Srba.

Vijeće smatra da je Mladić imao značajnu ulogu u provedbi udruženog zločinačkog pothvata.

11:26
Mladić navodno ima zdravstvenih problema te mu je pozlilo

Mladić navodno ima zdravstvenih problema te mu je pozlilo i u tijeku je pružanje liječničke pomoći. Mladićev odvjetnički tim je zbog visokog krvnog tlaka zatražio odgodu daljnjeg čitanja presude. Tlak mu je navodno veći od 180/80.

11:15
Govorka se da Mladić namjerno zavlači nastavak suđenja

Iako je sud odredio petominutu stanku, suđenje i dalje nije nastavljeno. Govorka se da Mladić namjerno zavlači nastavak suđenja, a kako donosi Večernji list jedan izvor je vidio kako Mladićevu obitelj i beogradske liječnike uvode iz galerije sudnice u prostor iza sudnice gdje je Mladić. Tako da mnogi špekuliraju da se nakon pauze neće nastaviti izircanje te da je riječ o smišljenom pokušaj odgode.

10:42
Mladić izdao naredbe kojima se uspostavila i organizirala Vojske Republike Srpske

Vijeće smatra da je u ratu u BiH Mladić izdao naredbe kojima se uspostavila i organizirala Vojske Republike Srpske te da je usko surađivao s VRS-om što je dokazano i različitim podnescima.

U jednom trenutku sudac je odredio pauzu od pet minuta jer Mladić mora u WC.

10:39
Vijeće utvrđuje da zločin genocida je počinjen protiv bosanskih muslimana u i oko Srebrenice

Što se tiče optužnice za Srebrenicu Vijeće je utvrdilo da su snage bosanskih Srba poduzele mjere da neselektivno ubiju tisuće Bošnjaka i imaju elemente istrebljenja u Srebrenici. Vijeće utvrđuje da zločin genocida jest počinjen protiv bosanskih muslimana u i oko Srebrenice.

Zaključeno je da je Radovan Karadžić naredio Drinskom korpusu da stvori nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti bez ikakve nade za preživljavanjem stanovništva Srebrenice. Tako je Mladić u ožujku 1995. godine potpisao direktivu koja poziva na vojnu operaciju s ciljem da enklava treba nestati te je teritorij trebao postati srpski prisilnim uklanjanjem bosanskih muslimana.

U srpnju kada su Srbi ušli u Srebrenicu počelo je spaljivanje muslimanskih kuća i džamija, a srpske snage otimale su ljude, odvodili ih, mnogi od njih se nisu nikad vratili. Vojnici su izdvojili su vojno sposobne muškarce, koje su odveli na različite lokacije gdje su ih likvidirali, a prije toga su bivali premlaćeni, prijetilo im se, prisiljavalo ih se da pjevaju srpske pjesme dok su čekali likvidaciju.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari