HRABRE RIJEČKE MAJKE SU USPJELE! U Saboru pokrenute ‘antipedofilske mjere’

Traži se izmjena Kaznenog zakona i stroža kazna za spolno zlostavljanje djece

Akcija riječkih majki koje su se udružile uspjela je progurati prijedlog izmjena Kaznenog zakona da više nema zastare za pedofile a u novom zakonu se osobama koje su pravomoćno osuđene za spolno zlostavljanje djece – zabranjuju poslovi u kojima bi opet mogli doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno odluci suda.

Predlaže se i da se pedofile 5 godina sigurnosno nadzire, a pooštravaju se i kazne i to do čak 20 godina zatvora.

U nastavku u cijelosti prenosimo priopćenje Inicijative roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj:

“Vezano uz novinsku presicu koja je održana danas, 28.11.2017. u 8,30 sati u Hrvatskom Saboru od strane saborskih zastupnika HDZ-a Irene Petrijevčanin Vuksanović i Branke Juričev-Martinčev, ovim putem, mi Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj želimo javno izraziti zadovoljstvo što je upravo zastupnica HDZ-a Irena Petrijevčanin Vuksanović prepoznala naš prijedlog zakona kao temelj za izmjene postojeće glave XVII Kaznenog zakona RH te ga sprovela u saborsku proceduru.

Naime, Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj, kao što to javnost već i zna, je ovaj prijedlog zakona prezentirala u Hrvatskom Saboru još 12.10.2017. i to klubu HDZ-a i upravo gđi Petrijevčanin Vuksanović koja je već tada članicama Inicijative dala do znanja kako i sama radi na izmjenama postojeće glave XVII te da svakako podržava naš prijedlog zakona, ali odbija mogućnost nastanka zasebnog antipedofilskog zakona tzv. Lex Specialis.

Osim klubu HDZ-a, naš prijedlog zakona prezentiran je i klubovima HSLS-a (uz prisutstvo Dorice Nikolić), SDP-a (Siniša Varga, Milanka Opačić, Mirando Mrsić, Ana Komparić Devčić), ŽIVOG ZIDA (Branimir Bunjac) te MOST-a (Ines Strenja Linić) te u Ministarstvu pravosudja državnom tajniku Josipu Salapić te načelnici sektora za propise kaznenog prava Ani Kordej.

Osim toga, putem e-maila, naš prijedlog zakona dobili su svi klubovi u Saboru, ali i premijer Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar–Kitarović. Svi zajedno podržali su naš antipedofilski prijedlog zakona.
Naš slijedeći odlazak u Ministarstvo pravosuđa, na poziv pomoćnice ministra pravosuđa, gđe Vedrane Šimundže Nikolić dogodio se nedavno, 10.11.2017. gdje su, osim nje, sastanku prisustvovali gosp. Dinko Kovačević, voditelj službe za propise kaznenog materijalnog prava i ponovno gosp. Ana Kordej načelnica sektora za propise kaznenog prava. Na tom sastanku uvažena je većina naših prijedloga izmjene zakona uz naglasak na sigurnosne mjere koje je potrebno dodatno razraditi i provesti unutar zakona. Radna skupina izmjena bila je predvidjena za siječanj 2018.

Ovim potezom koji je danas učinila gđa Petrijevčanin Vuksanović dokazuje kako saborski zastupnici ipak cijene mišljenje javnosti. Naime, Inicijativa roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj sastoji se od šest majki koje nisu pravnice po struci, ali su svojim trudom i zalaganjem napisale prijedlog izmjena zakona za seksualne prijestupnike protiv djece i mladeži uz pomoć i mentorstvo gosp. Slobodana Jovanovića osobno, tvorca „Marijinog zakona“ prihvaćenog u Srbiji 2013. godine, jedinog antipedofilskog zakona na ovom području.

Ovim putem javno se zahvaljujemo gosp. Jovanoviću na nesebičnoj pomoći i savjetima kojima nam je pomogao u stvaranju ovog našeg prijedloga zakona, ali i gđi Petrijevčanin Vuksanović na njezinom zalaganju da se u ovako kratkom roku naš prijedlog zakona usvoji i sprovede u saborsku proceduru. Ovime smo svi skupa doprinjeli sigurnijoj i ljepšoj budućnosti naše djece, a pedofilima strožije i pravednije kazne.

Nadamo se samo kako ovaj prijedlog izmjena i dopuna kaznenog zakona neće doživjeti sličnu sudbinu kao i Istambulska konvencija.

Mi, članice Inicijative pratit ćemo proceduru izmjena glave XVII Kaznenog zakona i u slučaju nezadovoljstva ili propusta djelovati putem svih saborskih zastupnika koji su nas javno podržali, kako bi ovaj zakon bio u korist djeci te žrtvama pedofilije, a ne kao do sada, zločincima.

U prilogu ovog priopćenja šaljemo i naš prijedlog zakona koji je poslužio kao temelj izmjenama i dopunama glave XVII Kaznenog zakona iz kojeg je vidljivo kako su preuzete sve bitne odredbe koje se do sada nisu provodile.”

U potpisu članice Inicijative roditelja iz Rijeke protiv pedofilije u Hrvatskoj

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari