Hrvatski izvoznici u problemima: Zbog koronavirusa nedostaja vozača, šteta je već sada velika

Idi na originalni članak
FOTO: RTL

Zbog širenja virusa odgađaju se i brojni sajmovi

Oglas

Koronavirus zasjenio je i osječki proljetni sajam, a hrvatski izvoznici su u problemu. Požalili su se da nedostaje autoprijevoznika.

Više u VIDEOPRILOGU:

Među 180 izlagača na osječkom sajmu traže se domaći proizvodi, no naši proizvođači ipak imaju problema s koronavirusom jer zbog njega se odgađaju sajmovi, a to se osjete i na prodaji.

“Svaki sajam je ogromno značenje jer tu puno kontakata ostvarite. Međusobno se povežete s nekim ljudima, restoranima, hotelima… Mi šaljemo robu po cijeloj Hrvatskoj”, rekao je Roman Fajfer, vlasnik OPG-a iz Donjeg Miholjca.

No još više problema imaju oni koji robu izvoze u susjednu zemlju.

“Onima koji izvoze je osobito problem s Italijom. Naravno da je njima teže”, ustvrdio je Damir Juzbačić, pomoćnik ministra gospodarstva.

I to zbog nesvakidašnjeg razloga. Naime, vozači kamiona po izlasku iz Italije moraju ići u izolaciju. Pa kako su u takozvanoj “karanteni”, nedostaje vozača kamiona.

Ali i uvoznici u Italiju imaju problema s velikim mjerama opreza koje mora poštivati. Obrtnici će stoga pokrenuti nadoknadu štete.

“Još uvijek s terena nismo dobili podatke u kojem obimu imaju problema oni koji izvoze u Italiju. Ja vjerujem da ćemo nakon što se situacija smiri razgovarati o kompentacijskim mjerama s ministarstvom gospodarstva”, kaže Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

No sigurno je da je šteta velika.

Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede poručuje: “Vrijednost svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj je oko milijarde kuna. To su prevelika sredstva da bi se mogla nadoknaditi šteta proizvođačima.”

Vijesti.hr

Exit mobile version