SIROMAŠTVO U HRVATSKOJ

Iako je minimalna plaća u Hrvatskoj 3400 kuna, mnogi ta primanja i dalje nemaju!

Stopa rizika od siromaštva za prošlu godinu iznosila je 18,3 posto

Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva. Problem je to na svjetskoj razini s kojima se suočava i Hrvatska koja također nije izuzetak u crnoj statistici.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva za prošlu godinu iznosila je 18,3 posto što je nešto više od 700 tisuća stanovnika u Hrvatskoj. Pokazatelj za osobe u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti još je veći i iznosi 23 cijela 2 %, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Iako je minimalna plaća u Hrvatskoj 3400 kuna neto, mnogi takva primanja i dalje nemaju. Tako je  prag rizika od siromaštva u 2020. godini za jednočlano kućanstvo iznosio 2927 kn mjesečno, dok je za kućanstvo sa dvije odrasle osobe i dvoje djece do 14 godina 6146 kuna.

A premijer Andrej Plenković ustvrdio je i da je Vlada u Nacionalnoj razvojnoj strategiji poručila kako mora napraviti sve da se smanji broj osoba koje u Hrvatskoj žive na rubu siromaštva i u siromaštvu.

“To je još uvijek preveliki broj, on je iznad 20 posto, mislim da ga kao uređena članica EU moramo smanjivati, a smanjujemo ga tako da, ne samo kroz socijalnu politiku, nego kroz politiku koja omogućuje rast plaća, prosječnih, medijalnih plaća, opće ozračje u društvu gdje ljudi imaju jednake šanse. Tako da su napreci u ovih naših 5 godina po meni vrlo vidljivi, oni su očiti. Oni možda nisu toliki koliki bismo mi htjeli, niti kako bi građani očekivali, ali u svakom slučaju, sve što radimo, radimo na tome da se u Hrvatskoj živi bolje”, kazao je za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari