Imaju vikendice, vile, mercedese, roštilje: Je li vrijeme da se ispita porijeklo imovine ministara?

Ministar uprave Lovro Kuščević 11 godina krši Zakon i svoju kuću nije upisao u katastar

Vikendice, roštilji od 120 kvadrata, novi mercedesi, kuće u elitnim dijelovma Zagreba – pa tko bi to sve popamtio. Nije ministrima lako popisati svu tu imovinu, pa ih s vremena na vrijeme novinari podsjete što sve imaju, a nisu prijavili. Tako je i u slučaju ministra uprave Lovre Kuščevića koji je 11 godina kršio Zakon i svoju kuću nije upisao u katastar, pa se ova luksuzna vila koju dnevno iznajmljuje za više od 2 tisuće kuna u katastru vodi kao pašnjak.

“To sam pročitao u medijima i zaista sam to propustio i dao sam danas zahtjev da se upiše u katastar”, rekao je ministar Lovro Kuščević.

Na pitanje zašto već nije upisano, odgovorio je: ”Pa tko će vodit računa. Bogu hvala imam toliko nekretnina pa tko će to sve pratiti. Međutim upravo zahvaljujući vama dao sam zahtjev da se sve moje nekretnine evidentiraju u katastru.”

Imaju i ostali ministri.

Ministar poljoprivrede tako roštilja u 120 kvadrata, ministrici regionalnog razvoja u dvorištu parkirno mjesto zauzima baš skupocjeni mercedes njezine majke. Vikendica ministra državne imovine četiri je puta vrjednija od onog što piše u imovinskoj kartici. Kuća u Remetama nije bila prikazana u imovinskoj kartici, dok je postojala na kupopordajnom ugovoru. I sve to istražuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali predmet istrage nije porijeklo sve te imovine.

“U okviru postojećih Zakona Povjerentstvo to niti ne treba utvrđivat. Povjerenstvo treba utvrditi je li dužnosnik prijavio sve što ima, a kako je on to stekao može utvrđivati Porezna uprava u poreznom nadzoru kao što je to napravila u slučaju Milana Bandića. I utvrdila da je Bandić neosnovano stekao čitav niz miliončića. Problem je nastao kad je to stiglo na Upravni sud koji je sva rješenja Porezne uprave poništio”, kaže  kazala je Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povijest tako ne bilježi da je neki političar sankcioniran zbog utaje poreza ili nesrazmjera imovine i prihoda. Ipak, u nešto manje od dvije godine Porezna je otvorila 45 predmeta provjere, a u 12 slučajeva je utvrđen nerazmjer imovine i prihoda i to u vrijednosti većoj od 18 milijuna kuna.

“Zapinje u cijelom sustavu koji je pokvaren do srži u kojem brojni zakoni imaju mrtvi kut, a politici je uvijek u interesu da tome tako i ostane. Neće se na temelju jednog zakona ili donošenjem novog postići čudo niti jedan zakon i institucija nije metak sam po sebi. Treba napraviti analizu što različita državna tijela rade i kako nadograditi njihov sustav”, smatra Orešković.

Prijedlogom zakona o porijeklu imovine kojeg predlaže HSS, Porezna bi imala ovlasti odmah naplatiti razliku imovine i prihoda.

“Ukoliko utvrdi da je netko stekao nezakonito imovinu, razliku na tu razliku između prihoda i imovine bi se razrezalo rješenjem između 60 do 70 posto da plati”, kaže Davor Vlaović, saborski zastupnik HSS.

Tu su inicijativu podržali SDP-ovci, dok je HDZ protiv tog Zakona.

“Ako donosimo ili predložimo takav zakonski prijedlog onda on mora biti usklađen s poreznim zakonom RH, počevši od Ustava i Kaznenog zakona i tako dalje”, objašnjava Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ.

“Predložio bih vam, da ukoliko, a zna se da će Vlada odbiti taj zakon da ozakonimo čuvenu Rojsovu tko je jamio jamio. Da to stavimo u Ustav i da Hrvatska konačno krene naprijed”, kaže Fred Matić, saborski zastupnik.

A sigurno neće krenuti naprijed dok god porijeklo imovine, barem kad je o političarima riječ, i dalje bude značilo tek dopunjavanje imovinske kartice.

Goran Latković

VIŠE U VIDEOPRILOGU: