STRUČNJACI KAŽU: Najezda komaraca posljedica je promjene klime!

Photo: Ilustracija (Igor Soban/PIXSELL)

Naglim porastom temperatura došlo je do brzog rojenja komaraca i zato imamo više komaraca nego prošlih godina

Biti Osječanin ovih dana nije lako jer grad i cijelu Osječko-baranjsku županiju teroriziraju komarci.

Istoku zemlje novčanu pomoć obećao je i premijer Plenković jer Osječanima su komarci popili krv. Napasti su to koje jednim ubodom isišu do 15 miligrama krvi. Čak trostruko više od svoje težine. Leteće dosade zavladale su gradom na Dravi.
Zbog njih su odgođeni i trenizi jer u ovakvim uvjetima igrati je gotovo nemoguće.

“Najviše ih treba udarati, što drugo. Ove godine je užasno. Najviše ih je ovih dana, poslije ovih kiša. U bašči ne možeš. Brali smo višnje, to se sve crni, ostavili smo ih, nismo ih više brali”, govore Ivana i Božo iz Osijeka

Koliko ih je, govore i podaci Zavoda za zdravstvo koji su ovih dana prikupljali informacije.

“Na osam postaja mi smo prikupili više od tisuću odraslih jedinki u 12 sati. Što se tiče uzroka ovog stanja u kojem su se našli naš grad i županija, imamo stalnu disperziju komaraca sa zelenih poplavnih područja uključujući i Kopački rit”, govori za RTL Direkt Dario Brdarić iz ZJZZ Osječko-baranjske županije.

Poplavnih komaraca, kakvi teroriziraju Osječane, ove godine ima više nego ikad – i u Zagrebu.

“Velika količina oborina tijekom svibnja zadražala se u raznim poplavnim područjima, udubinama, kanalima, u drvećima… Formirale su se raznorazne stajaćice koje su postale legla komaraca. Naglim porastom temperatura dogodio se brzi razvoj
komaraca i zato imamo više komaraca nego prošlih godina”, govori Ana Klobučar, iz Odjela za dezinfekciju NSJZ-a Andrija Štampar.

Mjere suzbijanja počele su još u ožujku. Ali s komarcima je teško, osobito oko poplavnih područja uza Savu i na jugoistoku grada. Ipak, situacija u Zagrebu nije alarmanta kao u Osijeku. Komarci su na istoku države na noge digli ne samo epidemiologe nego i župane, gradonačelnike, načelnike i premijera koj obećava financijsku pomoć. Komarcima objavljuju rat i donošnje strategije.

Mogući su i prijenosnici zaraznih bolesti

“Novac će biti upućen na račun županije i provest će se tretmani u cijeloj županiji, a osobito na poplavnim područjima”, ističe Romano Kristić, pročelnik za zdravstvo Grada Osijeka.

Borba je to s upornom i mnogoborjnom vojskom jer na ovim temperaturama za cijeli razvojni ciklus potrebno im je samo od pet do sedam dana.

“Sada dominiraju poplavne vrste, a kada njihova aktivnost opadne, tada se razvijaju vrste iz naselja i preuzimaju dominaciju. To su vrste koje se razvijaju u našim dvorištima, slivnicima”, govori Klobučar.

Dramatični prizori iz Slavonije, stoku premazuju naftom: ‘Poludiše nam magarci i svinje! Ovo je užas!’
I tako, s komarcima nikako na kraj, jer osim što nam popiju do 15 miligrama krvi, mogući su i prijenosnici zaraznih bolesti.
Kristina Čirjak

Više u VIDEOPRILOGU: