Istražili smo po što sve Hrvati idu preko BiH granice

Hrvati su protekle godine u Bosni i Hercegovni zatražili povrat poreza za robu u vrijednosti od milijun kuna

Hrvati su protekle godine u Bosni i Hercegovni zatražili povrat poreza za robu u vrijednosti od milijun kuna. Što govori da je to dosad rekorna godina po potrošnji u toj zemlji.

No, ta je brojka još i veća jer se povrat poreza može tražiti samo za određenu robu i iznad određenog iznosa. Najčešće se kupuju namirnice za kuću, cigarete, alkohol i benzin.

Županja, Osijek, Vinkovci, registarske su oznake ispred trgovačkog centra u Brčkom. Nije to rijetka pojava jer kada uđete u trgovinu cijene su znatno manje nego u Hrvatskoj. Ulje je ispod 8 kuna, a pivo je 4 kune. Slavonci u Bosni kupuju sve.

“Tenisice Adidas, sitnice za kuću, što treba. Uspije se uštedjeti 20, 30 posto”, kazala je Zlata iz Strošinaca. Ilija kaže da toči i gorivo jer je dosta jeftinije, a Martina kupuje stvari za bebu, odjeću, vodu…

Nitko vas neće pitati za nacionalnost

Ako potrošite više od 100 konvertibilnih maraka, na mjestu možete zatražiti i povrat poreza, a Hrvati su to u 2018. učinili čak 50.000 puta više nego u 2017. godini.

“Ja znam da je jeftinije i kad smo usput, obavimo kupovinu”, kazala je još jedna stanovnica Hrvatske u kupovini u Brčkom. Na poznatoj Arizoni, nitko vas neće pitati za nacionalnost i plaćate li markama, dinarima ili kunama.

“I te kako dolaze Hrvati. Naročito iz istočne Slavonije. Oni su odlični kupci, najzahvalniji. Naši su najzadovoljniji prodavatelji vlasnici trgovina”, kazao je vlasnik tržnice Arizona Ivica Santovac.

Iako je roba markirana, na Arizoni se možete i cjenkati sa srdačnim, ali i uvjerljivim prodavačima. A možete se i odjenuti za vjenčanje.

“Hrvati kupuju svadbeni program. Moderna, slim fit, strukirana odijela. Ona otprilike koštaju, lijepa obrada, lijepo urađeno, italijanski modeli, a cijene su 100 maraka. To ti dođe 400 kuna, 450”, kaže prodavač na Arizoni Senad Vrgovčević.

Pa dok je tako, ova će roba sa bosanskih blagajni, na hrvatske stolove.
Tin Kovačić

Više u VIDEOPRILOGU!