Star oko mjesec dana, težak oko 2 kg: Preslatka beba medvjedić spašena na cesti

Mladunče medvjeda staro ni mjesec dana i teško tek oko kilogram i pol nađeno je na cesti u Gorskom Kotaru

Preslatka beba medvjedić koja je pronađena jučer uz cestu uz magistralnu cestu Karlovac–Rijeka prebačena je u Zagrebački zoološki vrt gdje je već dobio i ime – Matija.

“Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba preuzela je brigu o medvjediću pronađenom kraj Vrbovskog. Temeljitim pregledom utvrđeno je da je dobroga općeg stanja. Težak je 2,4 kilograma, a procjenjuje se da je star oko mjesec i pol”, izjavio je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

“Jako nas je razveselilo da je nakon što smo mu poslužili hranu, pokazao zdrav tek”, kaže Skok i dodaje kako će medvjedić idućih dana biti pod pojačanim nadzorom veterinara i ostalih stručnjaka u zoološkom vrtu.

“Svi uključeni u spašavanje medvjedića usuglasili smo se da mu odlično pristaje ime Matija”, zaključio je Skok.

Ranije su iz Ministarstva poljoprivrede odgovorili RTL-u da su prolaznici jučer ujutro, pri prolazu uz magistralnu cestu Karlovac–Rijeka, uočili mladunče smeđeg medvjeda bez majke.

“Na mjesto pronalaska su hitno izašli članovi Interventnog tima za provedbu Plana gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj i djelatnici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su izvršili pregled napuštenog mladunca, objašnjavaju iz Ministarstva.

 

Pregledom je utvrđeno da mladunac nije ozlijeđen, star je oko mjesec dana i težak oko 2 kilograma. Tijekom jučerašnjeg dana i noći, mladunče je na odgovarajući način ostavljeno u blizini mjesta pronalaska zaštićeno od ostalih životinja i hladnoće kako bi se pokušalo njegovo ponovno spajanje s majkom, koje se nažalost, nije dogodilo, izvijestili su iz Ministarstva.

“Kako se radi o izrazito maloj i mladoj životinji koja nije u mogućnosti samostalno preživjeti u prirodi, na razini Nacionalnog povjerenstva za izradu plana gospodarenja smeđim medvjedom u Republici Hrvatskoj donesena je odluka da se medvjedić privremeno premjesti i zbrine u Zoološkom vrt grada Zagreba, koji ispunjava uvjete za provođenje poslova oporavilišta za divlje životinje, kako bi se pratio daljnji oporavak medvjedića do donošenja konačne odluke o trajnom zbrinjavanju ili eventualnom mogućem povratku u prirodu”, zaključuju iz Ministarstva.

Vijesti.hr, Matija Mlinarić
Foto: Lovačko društvo Lipov vrh

Pogledajte VIDEO!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari