ISTRAŽILI SMO: Tko su dobitnici, a tko gubitnici upravo predstavljene porezne reforme?

Foto: Pixsell

SDP je spreman podržati porezno rasterećenje, ali inzistirat će da se primjeni na sve

Dok u Hrvatskoj mnogi jedva spajaju kraj s krajem, i zbog toga odlaze iz zemlje, Vlada donosi poreznu mjeru, koja bi mogla podebljati novčanike mladih.

Je li istina da dolazi super demografska mjera da će mladi najviše osjetiti rasterećenje?

“Samo ću se ovako malo nasmijati, čut ćete sve kad bude vrijeme”, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

”Vidjeli ste da će dio mjera koje ćemo sutra najaviti ići upravo prema mladima, koji su tek iz obrazovnog sustava ušli na tržište rada da im se smanji najviše moguća porezna presija”, dodaje premijer Andrej Plenković.

Mjere, procurilo je jučer nakon koalicijskog sastanka, uključuju ukidanje poreza na dohodak za mlade do 25 godina, kao i njegovo smanjivanje za 50 posto za one do 30 godina. Tako prema izračunima RRIF-ovim kalkulatorom plaća, mlađima do 25 godina s prosječnom hrvatskom plaćom od 6500 kuna, mjesečna primanja rastu za oko 1000 kuna dok onima od 25. do 30. godine života, kojima bi trebali prepoloviti porez na dohodak, mogu očekivati 500 kuna veću plaću.

”Tisuću kuna veća plaća bi definitivno puno značila, što za tekuće troškove što za na primjer auto, ili otići negdje”, kaže Mario Vrtarić iz Zagreba.

”To mislim da će doprinijet pogotovo mladima kao što sam ja, još si mislim dal da odem ili ne i ovakav potez sigurno će pomoći da nas prodobiju da ostanemo ovdje u Hrvatskoj”, dodaje Marin Vrhorac.

Porezne promjene pozdravljaju poslodavci.

”Mi u svakom slučaju moramo o dodatnom rasterećenju sveobuhvatno zaposlenih zato što je ovaj pogon na limitu mogućnosti zapošljavanja iz ovog Međimurskog bazena, tako da svaki poticaj neovisno o dobi je dobro došao”, jasno će direktor tvrtke u Prelogu Damir Matijević.

SDP je spreman podržati porezno rasterećenje, ali inzistirat će da se primjeni na sve.

U turizmu zvoni na uzbunu

”Problem Hrvatske je što odlaze ljudi i do 40 i 50 godine. Mi generalno trebamo krenuti u smjeru rasterećenja svih dobno sposobnih skupina”, jasno će Gordan Maras.

I u turizmu zvoni na uzbunu. Ugostitelji traže skidanje PDV-a na 13 posto, ali to zasad nije u Marićevim planovima.

”Smatram da bi definitivno došlo do pojeftinjenja u određenim restoranima, a sigurno da bi se dogodilo bolje plaćanje radnika, koji se sele vani”, ističe Marin Medak iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

”Druga stvar su investicije. Već ova sezona je jasno pokazala da objekti u koje je investirano imaju puno manje tržišnih izazova, neovisno što su povećali cijene”, kaže predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Iako je jučer rekao da je došlo vrijeme za snižavanje pdva ovom sektoru, ministar turizma danas ništa ne obećava.

”Kad bude izglasano onda ću vam odgovor dati”, jasno će ministar turizma Gari Cappelli.

Ugostitelji se nadaju da u ovom valu rasterećenja neće ostati kratkih rukava. Tko dobiva a tko gubi, znat će se sutra kad poreznu reformu Vlada prezentira javnosti.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: