Nove rigorozne kazne u prometu! Hoće li napokon broj nesreća i poginulih biti smanjen?

Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Rigoroznija pravila u prometu i dvostruko veće lupanje po džepu zbog prekršaja očekuje nesavjesne vozače

Od prvog kolovoza drastično veće kazne za one koji grubo, namjerno i sustavno krše prometne prekršaje stupa na snagu izmijenjeni zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Uoči promjena prema kojima bi policija dobila veće ovlasti, u Ravnateljstvu policije održao se radni sastanak službi za sigurnost cestovnog prometa svih policijskih uprava u Hrvatskoj.

Policijska kampanja koja je trajala gotovo godinu dana urodila je plodom – smanjen je broj prometnih nesreća. Prizorima jurnjave na cestama želi se konačno stati na kraj. Rigoroznija pravila u prometu i dvostruko veće lupanje po džepu zbog prekršaja očekuje nesavjesne vozače već za tjedan dana.

Uz prekoračenje brzine veće od 50 kilometara u naseljenom mjestu, promjene kazni odnose se i na vožnju u suprotnom smjeru, te prolazak kroz crveno. Kazne se najviše dižu za najteže prekršaje koji više neće biti od 5 do 15 tisuća kuna, već od 10 do 20 tisuća kuna. Ovisno o vrsti prekršaja.

Osim toga, s 500 na tisuću kuna povećat će se i kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece, a korištenje mobitela u vožnji kažnjavati će se s tisuću kuna.

“Ove izmjene i dopune su uglavnom usmjerene na najteže prometne prekršaje i na one vozače koji sustavno i svjesno rade prometne prekršaje”, rekao nam je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

A godišnja kampanja uoči stupanja zakona na snagu se, čini se, isplatila. Smanjen je broj prometnih nesreća te smrti na cestama. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine dogodila se 541 prometna nesreća manje nego prošle godine u isto vrijeme. Ujedno, stradalih je 19 manje. Povećan je broj smrtno stradalih vozača teretnih automobila i traktora, a smanjen je broj smrtno stradalih pješaka.

“Naš cilj nije represija, već generalna prevencija koja se postižu ovakvim rješenjima. Riječ je o iskustvima koje su prošle i druge zemlje”, kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

U Hrvatskoj je prošle godine bilo 7,7 poginulih na sto tisuća stanovnika što je daleko iznad prosjeka Europske unije.
Donna Diana Prćić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari