JESMO LI U OČIMA ZAKONA SVI ISTI? Prodavačica koja je dobila otkaz zbog dvije šnite salame dokaz je kako nismo

Dvije šnite salame. Suzana Šešo priznaje da ih je uzela, no ne vjeruje da je zbog toga grubo narušila povjerenje poslodavca niti da je zbog toga trebala dobiti otkaz

Prodavačica koja je dobila otkaz u Zadru zbog dvije šnjite salame postala je simbol radničkog otpora u Zadru. Zbog njezine borbe sa vjetrenjačama, jutros u gradu prosvjed. Iako je bila proteklog tjedna nekoliko puta spominjana u Saboru, susosjećaju s njom samo kada im je to potrebno za političke bodove.

Dvije šnite salame. Suzana Šešo priznaje da ih je uzela, no ne vjeruje da je zbog toga grubo narušila povjerenje poslodavca niti da je zbog toga trebala dobiti otkaz.

“Jednu malu feticu ovako, sad ne zna je li bila srijemska, zimska i sve na brzinu u svom pecivu kojeg sam platila, pred kraj radnog vremena oko 19 sati jer smo tada radili do 21 sat. Samo da bi trenutno zavarala želudac, utažila glad da bi mogla nastaviti raditi”, priča nam Suzana Šešo, prodavačica koja je dobila otkaz.

Suzana je započela svoju pravnu bitku nakon što je po sudskom nalogu vraćena na posao. Županijski sud u Zadru uvažio je žalbu trgovačkog lanca i proces je vraćen na početak. Sada mora platiti i sudske troškove.

“Optimistična sam. Pa čak i ako izgubim ponovno, ja ću biti pobjednik. Jer ne borim se samo za sebe, borim se za sve radnike u Republici Hrvatskoj, a pogotovo u trgovačkom sektoru. Tamo sam već 15 godina i znam što se sve događalo i koji se mobbing trpio”, nadodala je.

Ishod svega dokazuje, smatra Suzana, da za moćnike i tzv. obične radnike ne vrijede ista pravila.

“To su čuli svi za ovaj političare koji su sretno izašli iz sudnice, a ja kao u rangu psa Mede”, zaključuje.

Je li to istina i jesu li u očima zakona svi isti?

“Kada stavimo stvari na neku moralnu razinu trebala bi pravila vrijediti isto za bilo koga. A vrijede li? Pa definitivno ne vrijede, to smo svjedoci svakog dana, ne samo da ne vrijede u toj hijararhiji ustroja u odnosu, nazovimo ga, običnog radnika ili državnog dužnosnika. No ne vrijede ni na istoj razini”, smatra odvjetnik Domagoj Rebić.

Pa tako različiti sudovi za iste slučajeve mogu drukčije presuditi. Sve ovisi o tome je li razlog za otkaz nešto što se ponavlja, a uzima se u obzir staž, lojalnost i dosadašnji rad.

“Sve su to elementi koje bi sud morao, ponavljam, morao uzeti u obzir prilikom utvrđivanja zakonitosti konkretne odluke o otkazu”, nadodaje Rebić.

Trgovački lanac ispred kojeg se danas prosvjedovalo zbog izvanrednog otkaza Suzane Šešo zasad se nije oglasio jer je spor – u tijeku.

U RTL-u Danas gostovao je sociolog Sveučilišta u Zadru Sven Marcelić koji je analizirao hrvatsko društvo, u nastavku priloga pogledajte što je rekao.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari