MANJI DJEČJI DOPLATAK STRANCIMA IZ EU: Njemački zakon mogao bi pogoditi više od 11 tisuća Hrvata

Sezonski radnici iz Europske unije imaju pravo na dječji dodatak u Njemačkoj i u slučaju kada njihova djeca ne žive u Njemačkoj

Ako je za vjerovati pisanju njemačkih medija, njemački ministar financija Wolfgang Schäuble priprema smanjenje dječjih doplataka za strance iz država Europske unije čija djeca ne žive u Njemačkoj, prenosi Poslovni dnevnik.

Sezonski radnici iz Europske unije imaju pravo na dječji dodatak u Njemačkoj i u slučaju kada njihova djeca ne žive u Njemačkoj. Za sezonce iz Hrvatske koji rade u Njemačkoj i plaćaju porez, njemačka država dužna je isplatiti dječji dodatak i ako im djeca žive u Hrvatskoj.

Prema novom zakonu, umjesto punog doplatka “EU stranci” bi dobivali samo polovicu. Ako strani državljani sada dobivaju 192 eura, dobivat će 96 eura, a to se, kako pišu njemački mediji, odnosi i na hrvatske državljane, piše CroExpress.

Bild navodi da Njemačka trenutno plaća doplatke za 184.655 djece “EU stranaca” koja ne žive u Njemačkoj. Od toga je 11.865 djece koja žive u Hrvatskoj. Najviše je poljske djece – 86.987, dok je Rumunja 15.310.

Osim toga, dječji doplatak bi se mogao retroaktivno isplaćivati za samo šest mjeseci, umjesto četiri godine. S ovim novim zakonom Njemačka bi uštedjela oko 160 milijuna eura godišnje, no za uvođenje ovakvog zakona mora se promijeniti i europsko zakonodavstvo.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari