Kada ćemo saznati tko će spasiti Uljanik i 3. maj?

Photo: Dusko Marusic /PIXSELL

Komunikacijom s Ministarstvom gospodarstva i Upravom Uljanika su posebno nezadovoljni sindikati

Uprava Uljanik grupe predstavila je ministru gospodarstva pristigle obvezujuće ponude za strateško partnerstvo. Očekuje se i službena potvrda tko su sve mogući ulagači u pulsko i riječko brodogradilište.

Istodobno, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak potvrdio je da je jedan od ponuđača za preuzimanje Uljanika. Osim talijanskog Fincantierija, otkrio je i da su u posao uključene i “velike banke”. Koji su to budući vlasnici Uljanika ni danas nitko ne odaje.

“O samim ponudama morat ćemo ipak razgovarati nakon završetka poslovnih pregovora s ponuđačima”, kazao je predsjednik Uprave Uljanik grupe Emil Bulić.

Zakopčani ostaju i sami ponuđači. No Tomislav Debeljak ipak nešto otkriva.

“Nije da je partner samo Fincantieri i mi nego imamo više partnera, između ostalog to su i banke i to velike respektabilne banke koje su isto tako ostavile neka pisma namjere”, otkrio je vlasnik DIV grupe Tomislav Debeljak.

Ipak nitko ne odgovara na radnicima najvažnije pitanje – hoće li im se odmah moći isplatiti plaće.

“Ja vas molim za još malo strpljenja. Mi ćemo tijekom sutrašnjeg dana napraviti jednu širu komunikaciju sa svim zainteresiranim partnerima”, obećao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Komunikacijom su posebno nezadovoljni sindikati.

“Očekivali smo da će danas objaviti imena mogućih, onih koji su do sada dostavili te ponude, odnosno očekivali smo barem broj njih, da nam se izjasne”, izjavio je Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

Pored Debeljaka slanje ponude potvrdio je i kapetan Ivan Knežević ispred Pomorskog instituta u Splitu. Treća ponuda, iako još neslužbeno, stigla je navodno iz australske Scenic grupe. Dodatan detalj koji bi mogao pomrsiti račune svima jeste jutrošnje iznenadno otkazivanje ugovora za dva broda radi nepoštivanja ugovornih rokova.

“Velik je to gubitak, i za imidž i za sve ostalo… Za ovu famoznu gradnju smo čuvali broj 500 tako da bude 500-ta gradnja u Uljaniku, baš onako okrugli broj”, kazao je Đino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku.

Na današnju neizvjesnost nakalemio se na kraju još i prijedlog Fine za stečajem Uljanik brodogradilišta jer s 21. siječnjem ove godine ta tvrtka Uljanik grupe ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom nizu od 120 dana.

Što možemo očekivati idućih dana?

Za početak treba reći da je sjajno da se nešto konačno događa s Uljanikom, a sve što smo danas mogli neslužbeno čuti, sutra će biti službeno. To su ponuđači i kakve su njihove ponude, sutra popodne će doći sindikati kako bi se i oni upoznali s tim podacima, a o tome će i javnost biti obaviještena.

Sindikati će sigurno biti uključeni u taj odabir, naravno, neće donijeti glavnu odluku, to donosi sama uprava kompanije. Koliko doznajemo, ponude su komplicirane, i financijski i korporativno, neke ponude su teške do tisuću stranica, to sve treba provjeriti, valorizirati i odabrati onu koja je dugoročno najbolja za Uljanik. Prema neslužbenim informacijama, taj bi proces mogao potrajati i do mjesec dana.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Navodno radnici favoriziraju australskog ponuđača jer ga znaju, to je čovjek koji je već naručivao brodove od Uljanika i koji je pregledavao te brodove, no to na konačnu odluku neće ništa značiti jer finalnu odluku, podsjećamo, donosi uprava kompanije, izvijestio je reporter RTL-a Boriš Mišević.
Ivan Dobran / Boris Mišević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari