KAKO JE NASTALA „PIJAVICA“ NAD ISTROM?! Jesen stiže i kalendarski, ali bit će još toplih dana!

Unatoč osjetnom zahladnjenju, koje nam stiže, i zbog kojeg ćemo ponovno morati izvaditi malo topliju odjeću, dugoročna prognoza kazuje nam da će jesen u globalu biti topla

Na žalost nekih, a na sreću drugih, stigao je kraj ljeta.

U sklopu snažnih grmljavinskih sustava koji su se razvili oko 11 sati tik uz obalu zapadne Istre, razvilo se 10-ak pijavica i začetaka istih.

Inače, pijavice se javljaju kada je atmosfera vrlo nestabilna i kada u njoj ima puno vlage. Najčešće je to, kao i danas, kada nailazi hladna fronta i prelazi preko toplog mora.

Pijavice mogu imati promjer od 20 do 100 metara. Ona traje od nekoliko minuta pa do ekstremnih 2 sata. Ipak, najčešće su one koje traju 10-ak minuta. Brzina vjetra u pijavici može biti od 150 do čak 350 kilometara na sat. Naime, tlak u središtu je vrlo nizak, puno niži od okolnog i zbog tako velike razlike u tlaku vjetar je iznimno snažan. Sama pijavica je puno sporija, putuje brzinom od najviše 50 kilometara na sat. Najviše pijavica javlja se u razdoblju od srpnja do studenog jer je tada more najtoplije, a česti su prodori hladnih fronta.

Idu li pijavice na kopno?

Mogu ići nad kopno, a mogu čak i nastati nad kopnom. Međutim to se rjeđe događa jer je upravo toplo more najveći izvor energije koju crpi pijavica i zato kad ona dođe nad kopno, ubrzo slijedi njeno raspadanje.

No kakva nas jesen očekuje?

Inače, ova promjena je osim pijavica i obilne kiše donijela i pad temperature. Vidimo da smo još početkom tjedna mjerili 30 stupnjeva, sutra će biti manje od 20, a u četvrtak čak i bliže 15.

jesen-prognoza

Na jadranu također slijedi daljnje zahladnjenje. Bilo je 30, sutra samo malo iznad 20. Zato treba pripremiti malo topliju odjeću.

No unatoč osjetnom zahladnjenju, koje nam stiže, i zbog kojeg ćemo ponovno morati izvaditi malo topliju odjeću, dugoročna prognoza kazuje nam da će jesen u globalu biti topla.

jesen-temperatura

Najizraženiji signal te topline vidljiv je baš u mjesecima koji su pred nama, listopadu i stuednom. Tada će naime biti veće odstupanje od prosjeka nego sada u rujnu koji će biti, možemo reći, normalniji mjesec.

Što se kiše tiče, jesen će biti uobičajeno kišna, a u nekim krajevima čak i malo sušnija. Povremene oluje poput ovih koje smo imali posljednjih dana, moguće su i dalje u rujnu te listopadu.

 

Sve u svemu, iako ova promjena je donijela kraj ljeta, ne moramo očajavati, jer i jesen će donijeti lijepe dane, pa i još topline.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari