Komentar Zorana Šprajca: Talijansko-hrvatski ustašluci

Malo je nejasno zašto se toliko zgražamo nad izjavom Tajanija jer je Dalmaciju i Istru Italiji svojedobno poklonio prvi Ustaša u Hrvata Ante Pavelić

“Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”. Riječi predsjednika Europskog parlamenta i dalje odzvanjaju Hrvatskom – uzbunila se i vlast i oporba i predsjednica i talijanska manjina i europarlamentarci – ali Antonija Tajanija, barem se tako čini – nije previše briga.

Još uvijek se nije ispričao, rekao je tek da mu je žao ako je nekog uvrijedio, da je krivo protumačen i da nije riječ o povijesnom revizionizmu. S naše strane svi su i dalje uvrijeđeni pa i predsjednica Republike koja isto očekuje ispriku koju on očito neće dati.

Malo je nejasno zašto se toliko zgražamo nad izjavom Antonija Tajanija jer valja podsjetiti da je Dalmaciju i Istru Italiji svojedobno poklonio prvi Ustaša u Hrvata Ante Pavelić, kojemu Katolička Crkva redovito posvećuje mise zadušnice, a Pavelićev ustaški pozdrav “Za dom spremni” je proglašen starim hrvatskim pozdravom, proglasila ga je takvim čak i predsjednica Republike. Koja je pri tome iz svog Ureda izbacila bistu Josipa Broza Tita koji je upravo Istru i Dalmaciju vratio Hrvatskoj. Da su Dalmacija i Istra ostale u Italiji, valjda bi onda i Tito ostao na Pantovčaku.

Ali lako za Tita, po našim školama djeca s ponosom ispisuju ustaške slogane ukrašene sa svetim križom Majke Crkve, vidi se da toliki sati vjeronauka nisu uzalud bačeni i od poreznih obveznika plaćeni. A ako se u nekoj školi djeca žigošu s upaljačem u obliku slova U, ravnatelj škole reći će da je to samo obična dječja igra, a neki povjesničar će još dodati da je Jasenovac bio ustaško zabavište.

Sve to naravno vide, i s druge strane Jadrana i nije čudo ako im se kroz morsku izmaglicu učini da ovdje ponovo vladaju njihova braća iz 41. s kojom će opet bratski dijelit Hrvatsku. I zašto bi se onda pokraj svih naših ustašluka ispričavali radi jednog svog.
Zoran Šprajc

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari