BORBA S KORONAVIRUSOM

Korona dotukla i domaće proizvođače mlijeka: ‘Nikad nismo lošije poslovali, radimo s gubitkom’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Najviše sira uvozimo iz Njemačke, Nizozemske, Italije i to čini 3/4 cjelokupnog uvoza

Problemi domaćih proizvođača hrana, posebno u doba koronakrize, nisu nepoznanica. Oni pokazju da je vlastita proizvodnja imperativ, ali i neprestano otkrivaju nove proizvodne grane koje su u problemu. Nakon mesa i povrća, i uvoz viška sira iz drugih zemalja ne znamo i ne možemo kontrolirati, što će će mnoge proizvođače natjerati da teška srca, zatvore svoju proizvodnju.

Josip 25 godina uzgaja koze. Od njih pravi vrhunski domaći sir kojeg su djeca posebno voljela. No danas ga nema gdje niti komu prodati.

“Razmišljamo o odustajanu od ovog posla. Evo mi zadnjih 25 godina nismo nikad lošije poslovali. Zapravo sad radimo s gubitkom. Računao sam si nedavno, 3000 kuna mi pojedu hrane koze a mi uprihodujemo 2700, 2800″, rekao je.

Imao je 80 koza, pa je stado smanjio na 40. Uvoz stranog sira u trgovačke lance jednostavno ga je izgurao s tržišta.

“Ljudi više vole peglat kartice nego kupovat za keš kod nas. I to je razlog eto… Nešto smo imali kupce i na moru. U dubrovniku, Cavtatu, jednog kupca u Istri. Nisu uzeli 30% sireva kao prijašnjih godina. Onda znate koliko smo pali.”

Najviše sira uvozimo iz Njemačke

A višak sira u Europskoj Uniji jednostavno će morati završiti u Hrvatskoj i mi smo tu, govore u ministarstvu, nemoćni. Najviše sira uvozimo iz Njemačke, Nizozemske, Italije i to čini 3/4 cjelokupnog uvoza. 2018. godine uvezli smo sira virjednosti 106, 6 milijuna eura. Godinu poslije još više, 117,2 milijuna eura. A izvezli smo svega 26% te vrijednosti. A u godini korone, uvoze se nastavlja.

“Ove su se prekrasne koze muzle svakoga jutra, ali isto tako i navečer. Međutim, naš je domaćin prestao ih musti navečer jer kaže da mu jednostavno nije isplativo.”

Posao nemaju na koga prenijeti

Josip je obiteljski posao mislio prenijeti na kći i sina. No ona je otišla u Njemačku. Podsjetnik na nju, otiskao je na svoj najbolji sir.

“Na slici je naša kćerka, opremljena u bizovačku narodnu nošnju. I evo sad je i on rekao da će i on u Njemačku. Čeka malo da se ta korona smiri i najvjerovatnije će otići a onda ćemo mi prodati ovo blago naše. Teška srca. Žao mi je. Mi to radimo iz ljubavi 25 godina i sad ćemo se toga morati riješiti. Nažalost.”

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje novo programsko razdoblje. No mnogi domaći proizvođači ga – neće dočekati.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari