PRISILJENI PRISTATI NA SVAŠTA

Kuhaju, čiste i konobare od jutra do mraka! ‘Teško je, ali mora se izdržati’

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

U istraživanju Novog sindikata provedeno na 500 radnika, 150 sezonaca je izrazilo veliko nezadovoljstvo radnim mjestom

Kuhaju, čiste i konobare od jutra do mraka, a za svoj posao nisu dovoljno plaćeni. Nakon napornog ljeta čeka ih neizvjesna zima. Sudbina je to brojnih sezonskih radnika u Hrvatskoj.

“Sezonski je posao, radim već 6-7 godina ovdje, nadam se nekom opstanku možda zimu, i tako, ova godina je malo loša, prošla je bila bolja, a možda će biti bolja i dogodine”, kazao je za RTL konobar Ivan Katurić.

Bolji bi trebali biti i uvjeti rada za sezonce, jer je istraživanje Novog sindikata pokazalo da nisu zadovoljni plaćama, radnim vremenom ni sigurnošću na radnom mjestu. I odnosi sa šefovima su im nikakvi. Od jedan do pet svoj sezonski život ocijenili su s nesretnom i nezadovoljnom dvojkom.

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, potvrđuje da su sezonci koji nemaju ugovor za stalno prisiljeni pristati na sve i svašta.

“To je praksa koju vidimo, gdje god se okrenemo. Znači, ako treba ostati dulje, raditi prekovremeno, ako treba otići u lošije radne uvjete, očito je da se poslodavci oslanjanju na sezonske radnike, nego na radnike koji su za stalno”, tvrdi Iveković

Opuštanja u sezoni nema čak ni za one koji su poput Ivana zadovoljni plaćom, prenose Vijesti.hr.

“Teško, je ali mora se izdržati, 35-36 stupnjeva bude, pije se puno tekućine i preživi se. S primanjima sam zadovoljan, ali jedino to dođe zima, potroši se sve do Nove godine i onda borba”, tvrdi Ivan.

U borbi radnika i poslodavaca sudi Državni inspektorat. Od početka lipnja samo u tzv. Djelatnostima pružanja smještaja i hrane, gdje su u velikom broju zaposleni sezonci, izvršili su 205 inspekcijskih nadzora. Utvrdili su sumnju u 102 prekršaja, a 40 poslodavaca mora na sud zbog neprijavljivanja radnika i prekovremenih sati.

Ali unatoč tome ostaju, jer izbora nemaju. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje s burze je na sezonskim poslovima zaposleno više od 18 tisuća ljudi.

“Naravno sve je to uvjetovano time da on razmišlja što će biti iduće godine. Onaj koji ima ugovor za stalno ne mora o tome razmišljati i opušteniji je i može koji puta se bolje zauzeti za svoje uvjete rada, dok radnik ovisi o tome hoće li ga poslodavac dogodine pozvati na sezonu”, tvrdi Iveković.

Izmjenama Zakona o radu to bi se trebalo promijeniti, a sezonci postati zadovoljni radnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari