Kujundžić rupe u zdravstvu krpa udarom na građane: Alkohol i cigarete duplo poskupljuju!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U udruzi Lipa ne vide smisao ovakve mjere. Kažu kako su protiv svake vrste udara na građane

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Alkohol i cigarete mogle bi dvostruko poskupjeti. Uvođenje takozvanog pereventivnog oporezivanja jedan je od prijedloga koji se razmatraju u novom Zakonu o zdravstvu.

Očekivano, cilj je prikupiti novac za krpanje proračunske rupe u zdravstvu. Ministar Kujundžić o ovome danas nije bio konkretan, a mi smo provjerili kako su njegovu ideju dočekali građani i udruge.

“Mislim da to neće puno stvari riješiti. Pušači će i dalje konzumirati cigarete kao što će se konzumirati i alkohol. Bilo je već tog povećanja ali nije dovelo ni do čega”, zaključuje Ognjen iz Zagreba.

“Podržavam to jer mislim da su troškovi za zdravstvo zbog cigareta i alkohola dosta veći”, kaže nam Hrvoslav iz Zagreba.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić konkretne podatke o tome kada će mjere nastupiti i koliko će poskupljenje iznositi nije otkrio. Jasno je, zalaže se za drastičnije poskupljenje.

“Da bi imali preventivni učinak, alkohol i cigarete trebajo značajno poskupjeti. Ako mladom čovjeku takve stvari podignete za jednu kunu, ondaniste ništa postigli jer će ih on i dalje moći kupiti. Ali ako to osjetno poskupi kao što su brojne zemlje napravile onda je vjerojatnost da će se značajan broj ljudi toga odreći”, istaknuo je ministar Milan Kujundžić.

Kuna po prodanoj kutiji cigarte direktno u zdravstvenu riznicu, mjera je koja bi stabilizirala zdravstveni sustav i smanjila broj kozumenata smatraju u Udruzi poslodavaca u zdravstvu.

“U Hrvatskoj se godišnje popuši 400 milijuna kutija cigarte, dakle, ako bi bila riječ o kuni po kutiji onda se radi 400 milijuna kuna dodatnih sredstava. Prema podacima svjetske banke, povećanje cijena cigareta za 10 posto smanjuje broj konzumenata za 4 posto”, kazao nam je Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu.

S druge strane, u Udruzi Lipa ne vide smisao ovakve mjere. Kažu kako se zdravstveni sustav treba “liječiti” reformama.

“Najlakše je podići trošarine i poreze. To može, s oproštenjem, svaka budala. Mi smo protiv bilo kakvog povećanaj poreza jer je to paravan za nerad i neefikasnost ministra i njegovog tima”, tvrdi Zoran Low.

Treba priznati da se ovakve ideje ne pojavljuju prvi put, a koliko će iznosti i kada se može očekivati rast cijena, znat će se nakon izrade novog prijedloga zakona.

Zorana Čičak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari