IZMJENA ZAKONA O PREDŠKOLSKOM ODGOJU

Mala škola za djecu već je godinama obavezna, a sada stižu i sankcije! Evo kada se mijenja zakon

Photo: ILUSTRACIJA/Josip Regovic/PIXSELL

Uz škole, neizvjesnost i u vrtićima, koje tjedan dana dijeli do početka nove pedagoške godine. Izmjenama Zakona o predškolskom odgoju uvodi se sankcije za roditelje koji djecu ne upišu u predškolu. Uz odgojitelje bi u vrtićima mogli raditi i učitelji – a ponovno se, ali opet prekasno, otvaraju vječna pitanja o prenatrpanosti odgojnih skupina i premalo vrtića u gradovima. 

U ovaj zagrebački vrtić upisano je 108-ero predškolaca i svi su uključeni u redovni program. Zato nije bilo potrebno organizirati posebnu skupinu male školu ili predškole koja bi trebala trajati minimalno 250 sati, a provoditi se nakon redovnog rada vrtića, pišu Vijesti.hr

Više u videoprilogu:

Prisutnost djece prate preko prozivnih lista unutar svake skupine.

“Ukoliko smo uočili da nekoga nije bilo mjesec dana, 45 dana, koliko nam i propisuje ugovor, mi kontaktiramo roditelje da vidimo razlog izostanka i u dogovoru s roditeljem znali smo kada će ponovno krenuti i zbilja svako dijete kod nas je bilo uključeno u program predškole u redovnom programu”, kazala je ravnateljica dječjeg vrtića Sopot u Zagrebu Mirela Marjanac.

Mala škola za svu djecu je već godinama obvezna. Novim Zakonom o predškolskom odgoju za roditelje koji dijete ne upiše – propisane su sankcije.

“Pomoću različitih elektroničkih baza moći će se provjeriti jesu li djeca upisana ili ne. Dječji vrtić obavještava centar za socijalnu skrb koji onda u skladu sa svojim nadležnostima i obiteljskom zakonu pokreće postupak protiv roditelja”, tvrdi načelnica Sektora za predškolski odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Zdenka Čukelj.

Iz udruge Sidro upozoravaju jako malo sredstava se izdvaja za program predškole.

“Izdvajamo 25 kuna po djetetu za program predškole. To nije dostatno i to je sramotno. Činjenica da roditelji sami plaćaju djeci za radne materijale djeci predškolcima već govori za sebe dovoljno”, smatra predsjednica Udruge SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću Katarina Turković Gulin.

Novi zakon na snagu bi trebao stupiti do kraja godine, a njime bi se u vrtićima omogućio i rad učiteljima koji steknu određenu dokvalifikaciju.

“Nitko ne kaže da učitelji nisu dobrodošli. Učitelji mogu biti pomoć kada jedan određen broj odgojitelja nedostaje. Oni bi sa ovim dodatnim kompetencijama dobili zvanje odgojitelja kroz jednogodišnje školovanje što je nedopustivo”, pojasnila je predsjednica Udruge SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću Katarina Turković Gulin.

Traže da se odredi jedinstvena cijena vrtića na nacionalnoj razini i da se plaće odgojitelja osiguravaju iz državnog proračuna. Tako bi lokalne jedinice mogle više ulagati u nove smještajne kapacitete i kvalitetu vrtića.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari