MARKOV TRG Vlada prihvatila Škibolin prijedlog zakona uz 11 amandmana

‘Prvi krug lokalnih izbora je iza nas, u organizacijskom smislu je sve prošlo dobro’, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je, među ostalim, uredba o gospodarenju komunalnim otpadom i odluka o implementaciji Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.- 2022. godine.

Prije sjednice novinari su pitali ministra branitelja Tomu Medveda o kupovini glasova, o čemu je izvještavao RTL.

“Nisam upoznat s tim, ne želim komentirati”, poručio je ministar.

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na preporuku o izlasku Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita, kao i o 25 godina Hrvatske u UN-u.

“Prvi krug lokalnih izbora je iza nas, u organizacijskom smislu je sve prošlo dobro. Čestitke svima i privodimo to kraju kroz drugi krug”, poručio je Plenković.

Vlada je usvojila prijedlog zakona o koncesijama o kojem je ministar Zdravko Marić rekao kako se radi o velikoj promjeni u sustavu uvođenje strateških interesa RH u koncesijama koje se odnosi na koncesije izgradnje i upravljanja autocestama, željeznicama, prijenos i distribucija električke energije, transport nafte i plina.

Vlada je donijela i prijedlog uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, a radi se o jednom od uvjeta za korištenje sredstava iz EU fondova. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mario Šiljeg rekao je kako neki gradovi već naplaćuju otpad po količini prikupljenog, a sada to postaje obaveza za sve jedinice lokalne samouprave.

Do 2020. moramo odvajati 50 posto otpada a sada ga odvajamo 24 posto. “Poruka je manja trijaža, veća naknada, ili veća trijaža, manja naknada”, rekao je Plenković.

Sada se na odlagalištima odvaja preko 80 posto komunalnog otpada, te se time, kako je konstantirao Šiljeg, gube vrijedne sirovine. Vlada je usvojila i odluku o implementaciji Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine.

Vlada je dala i mišljenje Saboru o prijedlogu zakona o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj čiji je podnositelj nezavisni zastupnik Marin Škibola koji je svoju podršku HDZ-u prilikom izbora Gordana Jadnrokovića za predsjednika sabora uvjetovao podrškom tom zakonu.

Vlada je prihvatila prijedlog Škibole, ali uz 11 amandmana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari