RAZARANJA NA SICILIJI

‘Mediteranski uragan’ hara jugom Italije: ‘Kaos, u totalnoj smo panici!’

Screenshot RTL

Strašni prizori s juga Italije: centar grada Catanije – doslovno je pod vodom. Fenomen se zove “mediken”

Snažne oluje haraju južnom Italijom. Na Siciliji su odnijele dva života, poplavile ceste i polja, otok je neprepoznatljiv.

Ljudima je naloženo da ne izlaze iz kuća bez prijeke potrebe, a ono najgore, poručuju meteorolozi, još nije prošlo. Je li moguće da oluja iz susjedstva stigne i do Hrvatske?

Više u VIDEOPRILOGU:

Strašni prizori s juga Italije: centar grada Katanije – doslovno je pod vodom.

Opasna bujica nosi sve pred sobom – povijesna jezgra, glavni trg – Piazza Duomo, kao i većina četvrti potpuno su prekrivene vodom. Ovako sada izgleda glavni sud u gradu.

U Kataniji je život izgubilo dvoje ljudi, za jednom osobom još se traga. Poplave su posljedica snažnih oluja koje danima haraju jugom Italije. Vlasti su pozvale građane da ne napuštaju svoje domove jer je većina cesta pod vodom. Česti su i nestanci struje, a škole u obližnjim gradovima na Siciliji ne rade.

“Ovdje je kaos”

“Ovdje je kaos, cijeli restoran je poplavljen. Kaos, u totalnoj smo panici. Pa pogledajte vodu, nikad nisam vidjela nešto slično”, kaže vlasnica restorana Simona Ursino.

Jug Italije zahvatila je snažna mediteranska ciklona, nalik uraganu – Mediken. Rijetka je to pojava koja se događa jednom ili dvaput godišnje. Siciliju najgore tek čeka.

“Ona će jačati tijekom četvrtka i u noći na petak kad bi ponovo obilne količine kiše mogle pasti na područje Sicilije, velike probleme će stvarati i u pomorskom prometu stvarati visoki valovi, koji će biti i čak do pet metara”, kaže Dorian Ribarić, meteorolog RTL-a.

Vatrogasne i civilne službe pucaju po šavovima: danima spašavaju ugrožene, zarobljene.  Ovog čovjeka su nekoliko sati izvlačili iz poplavljenog automobila. U blizini Palerma više od pet sati spašavali su zatrpanog psa koji je upao u rupu duboku 2 metra.

Zbog ogromnih količina kiše, poplavljenih cesta, sve većih klizišta – stožer civilne zaštite danas je bio u Kataniji. Samo u ovom području palo je više od 400 milimetara kiše u 48 sati – što je polovica ukupnih prosječnih oborina na Siciliji.

“Količina kiše koja je pala je dosta impresivna. Imamo puno podataka o padalinama, u pojedinim dijelovima je palo i više od 600 milimetara kiše”, kaže ravnatelj talijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio.

Kalabrija, Katanija i dalje su najugroženiji dijelovi Sicilije. Vjetar od 120 kilometara na sat, nove oluje, obilne kiše – a onda Mediken seli put istočnog Mediterana. Zaobići će Hrvatsku – putuje do obala Francuske i Španjolske, donosi Maja Oštro Flis za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari