Milin otac za RTL: ‘Ni u jednom trenutku nisam to smatrao našim sredstvima, ideja ide dalje’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Zatražio je da akcija #svizamilu postane #milazasve i tako pozvao na osnivanje fonda

Iako u svojoj muci, roditelji malene Mile Rončević brinu i o tuđoj. Milin otac, Marin Rončević oglasio se na svom Facebooku oko osnivanja fonda. Zatražio je da akcija #svizamilu postane #milazasve i tako pozvao na osnivanje fonda iz kojeg bi se financirala liječenje teško oboljele djece.

Osim na Facebooku, Marin Rončević za RTL poslao je snimku poruke u kojoj potvrđuje da traži osnivanje fonda te poručio: “Posvetimo se sada molitvi, Milinoj borbi za život i našoj zajedničkoj borbi za život druge djece, molim vas.”

Njegov status s Facebooka prenosimo u cijelosti:

Dragi ljudi. Još jednom veliko hvala svima na ovom čudu koje se desilo. Hvala vam i na darovima koji redovito stižu u bolnicu za našu Mimu. Hvala vam i na porukama na koje nažalost ne stižem odgovarati jer ih je doslovno na tisuće… obećajem da ću svima, čim budem mogao, odgovoriti kao i dosad.

Ono što vas molim je da maknemo fokus s Mile, ne zato što to njoj ili nama smeta, nego zato što u Hrvatskoj, nažalost, ima na stotine “Mila” koje trebaju pomoć i zasluženu šansu. Ono što je bilo #svizamilu mora postati #milazasve. Transparentno, efikasno, u najkraćem roku. Koncentrirajmo se da omogućimo (vi više, mi manje jer imamo svoje brige) na to da se u najkraćem roku napravi Fond iz kojeg bi se teško bolesnoj djeci omogućilo liječenje ili lijekovi, a za koju nisu primjenjiva pravila HZZO-a. Neka novac prikupljen za Milu bude temelj tog fonda, a u prikupljanje razlike, neka se uključi i država.

Dovoljno je da se odrekne 5 lipa trošarine na litru dizela (od ukupno 3,06hrk + pdv koliko ja znam) i više neće biti potrebe za ovakvim radikalnim akcijama. Vjerujem da bi se i tvrtke dobitaši, malobrojni generatori razvoja, rado uključili u ovakve akcije s minimalnim iznosima od dobiti po prihvatljivom modelu. Mi, građani, rado ćemo puniti razliku, kao i uvijek do sad – s novcem na kojeg je plaćen porez.

Takav fond nužno MORA biti vođen na volonterskoj bazi, a odluke o liječenju i dodjeli sredstava mora donositi ekipa NEZAVISNIH dokazanih STRUČNJAKA. Hvala dragom Bogu, imamo ih i u Hrvatskoj i u svijetu. Ono što je ključno, je da račun i poslovanje fonda mora biti JAVNO i da se osim “raje” mora ukljuciti i država.

Zapamtite, nebrojeno smo puta pokazali da imamo kapacitet za velike stvari, neka to ovaj puta bude za nešto što je zaista bitno. Neka ovaj projekt napravi prekretnicu u razmišljanju i neka za sobom donese promjene u raspolaganju novcem, posebno u javnom sektoru. Razlika među nama u tom smislu nema, i crveni i plavi i žuti, svi imamo djecu i svima povremeno obolijevaju. Nemojmo da šansu dobiju samo sretni ili povlašteni.

Institucije se ovaj puta mogu doslovno proslaviti, za državu to je smiješan novac, a za neku djecu znači razliku između života i smrti. Ja osobno, kao nepopravljivi optimist, ne sumnjam uopće u pozitivan stav Vlade prema ovakvom humanitarnom projektu.

Hvala & share! #milazasve učinimo da ovo vide i čuju svi pa će se zaista i desiti“, napisao je u svojoj dirljivoj objavi.
Vijesti.hr
Marko Lukunic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari