INCIDENT NA NEBU

Video | Ministarstvo obrane: ‘Sustav nije zakazao’. Svi se pitaju – zašto NATO nije reagirao?

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Očevidom je ustanovljeno o kakvom se modelu letjelice radi

O incidentu na hrvatskom nebu tijekom dana oglasili su se gotovo svi. U Ministarstvu obrane uvjeravaju da sustav nije zakazao, načelnik Glavnog stožera da su letjelicu vidjeli na radaru dok se kontrola zračne plovidbe oglasila tek nakon 14 sati.

A zašto NATO nije reagirao dok je letjelica prolazila kroz tri zemlje članice?

Ostaci sovjetske bespilotne letjelice koja se srušila usred Zagreba. Krhotine su padale putem po autima, a stabla su zadržala 2 padobrana, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Ovo je događaj bez presedana. Takvo nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Letjelica pukom srećom nije ozlijedila nikoga, ali je ostavila brojna pitanja – tko ju je lansirao, kako je došla do Hrvatske i s kojom namjerom?

”Imamo istragu koja se događa na osnovu ostataka bespilotne letjelice ali isto tako imamo još razgovore danas tijekom dana što se točno događalo u mađarskom prostoru, na koji su način oni detektirali, kako su detektirali i tako dalje”,  izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

Očevidom je ustanovljeno o kakvom se modelu letjelice radi. Doletjela je iz smjera Rumunjske, preletjela Mađarsko nebo i ušla u Hrvatsku preko Međimurja. Dakle, letjela je preko 2 neba članica NATO-a prije nego li je stigla u Hrvatsku, a iz NATO-ve baze nisu stigli nikakvi podaci ni upozorenja!

”Ne mogu komentirati druge države. Naravno da smo mi letjelicu snimili našim radarima RTS 117 NA Sljemenu. Mislim da je on jer je u najboljoj poziciji ali naši su radari umreženi”, rekao je admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

Pratili letjelicu jesu, ali poduzeli ništa nisu.  U tih 7 minuta koliko je letjelica provela na našem nebu niti načelnik Hranj niti ministar Banožić nisu bili obaviješteni, tek nakon što je pala.

”Sustav praćenja situacije u zraku izvješćuje automatizmom NATO i naše operativno središte, naše operativno središte izvješćuje načelnika glavnog stožera”, rekao je Hranj.

A i da su znali pitanje je što bi mogli učiniti. I dok premijer tvrdi da bi digli migove analitičari se pitaju imamo li mi uopće sustav za rušenje takvih dronova?

”A pitanje je i jesu li imali s čime tu letjelicu zaustaviti, imaju li išta od opreme?”, rekao je Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot.

”Mi u Hrvatskoj imamo apsolutno sve što nam treba dok nam ne zatreba”, tvrdi Pavle Kalinić, bivši pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

Sustav domovinske sigurnosti nije zakazao, uvjeravaju; meta nije bila Hrvatska te letjelica nije na sebi imala naoružanja. Međutim iako je predsjednik Milanović rekao da je dron stigao iz Ukrajine, njihov savjetnik ministra obrane tvrdi – nije njihov. Rusko veleposlanstvo tvrdi takve ne koristimo od ’91. Je li letjelica tu završila admiral Hranj pukom zabunom ili je ovo poruka Hrvatskoj?

”Možemo postavljati razne teze po pitanju ovog događaja: Ja sam ih od jutros u 1 sat do sad čuo barem 10. Je li to scenarij da je ovo trebalo biti upozorenje ili je riječ o prikupljanju podataka ili je bila riječ o tehničkoj podršci ili je bio riječ o unosu drugih koordinata koje su se pojavile i li o nekom 5. scenariju jer znamo da je takav sustav letjelica korišten i u drugim zemljama,..To bi sve sad moglo samo uznemiriti javnost”, rekao je Banožić.

Je li ovaj incident ukazao na ozbiljan sigurnosni propust unutar NATO-a, na koji smo se oslanjali u obrani čak i onda kad je naša oprema manjkava moglo bi se pokazati uskoro. Isto kao i radi li se incidentu koji je mogao spriječiti netko drugačijom odlukom ili djelovanjem; a ako je tako ministar obrane je najavio – bit će sankcioniran, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari