Ministrica Divjak o frontalnom štrajku u školama: ‘Ne mogu i ne želim sudjelovati u igrama moći’

Foto: Pixsell

Frontalni štrajk, kako stoji u objavi sindikata na Facebooku, kreće od danas i traje do daljnjega

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak održala je u utorak izvanrednu konferenciju za medije na kojoj govori o općem štrajku koji su nakon 26 dana cirkularnog štrajka, najavili obrazovni sindikati.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjih školama sinoć su najavili da kreću u frontalni štrajk u osnovnim i srednjim školama do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Frontalni štrajk, kako stoji u objavi sindikata na Facebooku, kreće od danas i traje do daljnjega.

Iz tog razloga, ministrica Divjak sazvala je izvanrednu konferenciju za medije.

Sindikati su se na opći štrajk odlučili nakon 26 dana u cirkularnom štrajku i pregovora s Vladom, koja im je u konačnici ponudila povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini kroz Temeljni kolektivni ugovor, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, što su oni odbili.

“S obzirom da sam se prije 2,5 godine kao nestranačka osoba i znanstvenica i profesorica prihvatila ove vrlo zahtjevne pozicije ministrice i to kada je reforma bila u raljama ideologije i daleko od škole. Bio mi je cilj uvesti reformu u sve naše škole.

Uspjeli smo i slomili smo sve otpore promjenama, od onih partikularnih interesa preko osobnih interesa pa do ekstremnih ideologija. Reforma obrazovanja je zaživjela u svim osnovnim i srednjim školama. Dio te reforme je i poboljšanje statusa učitelja, koji je dsetljećima bio zanemarivan. Imam dokaze da sam dala sve od sebe da u 2,5 godine poboljšamo status učitelja što nije nimalo jednostavno.

Počevši od toga da smo prvi puta uveli nagrađivanje, napredovanje po suvremenim kriterijima i administrativno rasterećenje koje će se tek osjetiti u školama i status službene osobe za učitelje i nastavnike, educiranje i opremu i za učitelje i za škole. Ali i povećanje plaća koje se događalo i događa se u ovom periodu. Jasna je poruka kako Vladi, tako i svima u Hrvatskoj da učitelji i dalje osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na njihovom statusu. Sigurna sam da to nije rezultat sključivo stanja njihovih plaća”, počela je Divjak.

“Otpočetka štrajka pokušavala sam u nezavidnoj situaciji pomiriti dva prava: pravo na kvalitetno obrazovanje za djecu, ali i pravo nastavnika da se bore za svoj materijalni status. Kao ministrica moram brinuti i o učenicima i učiteljima. Od danas to više nije moguće jednako tako pomiriti”, objasnila je Divjak.

“Sustav se danas nalazi u potpunoj blokadi, to je rezultat igre moći. Ja u takvom sustavu ne želim djelovati”, poručila je.

“Neću se svrstati na stranu jednih ili drugih”, poručila je Divjak.

Kazala je i kako mora doći do kompromisa između sindikata učitelja i premijera. Sutra ujutro pozvala je na konzultacije sindikate i pravobrabiteljicu. Razgovarat će o nadoknadi nastave. Za razdradu scenarija zadužen je Marko Košićek.

“Najugroženiji su maturanti, državna matura i upis na fakultete”, poručio je Košićek.

“Na kocki je budućnost naših učenika, roditelji žele da njihova djeca ostanu u Hrvatskoj i da dobro žive. I s pravom su ljuti”, poručila je Divjak.

“Ja sam razmišljala o tome kako ne doprinijeti kaosu”, odgovorila je na pitanje o tome je li razmišljala o ostavci”, kazala je.

“Situacija je vrlo ozbiljna, treba razmišljati o tome kako ćemo raditi na tome da važna školska godina prođe da učenicima osiguramo kvalitetno obrazovanje. Bez obzira na to kakve tko ima pozicije, moramo raditi na interesu učenika. Rješenje se treba naći između sindikata i premijera”, rekla je.
Ines Švagelj
Igor Soban/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari