ČOVJEK KOJI JE UJEDINIO ZAPAD

VideoNa fronti je s Ukrajincima, kad govori, prevoditelji plaču: ‘Izabrali smo Charlieja Chaplina, a dobili Winstona Churchila’

Na fronti je s Ukrajincima, kad govori, prevoditelji plaču: ‘Izabrali smo Charlieja Chaplina, a dobili Winstona Churchila’

Zelenskij je i pristupačan, jednostavan i komunikacijski sasvim nešto drugo od Putinove propagande

„Mi smo na našoj zemlji, ne bojimo se ničega i nikoga. Ne dugujemo nikome ništa“; „Ukrajina se brani i neće se odreći slobode, što god mislili u Moskvi“, ovako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij govorio prije ruske invazije, a ovako nakon:

„Sve znamo, spremni smo na sve, nadamo se najboljem i činimo apsolutno sve što je potrebno“.

„Nećemo položiti oružje, branit ćemo našu državu“.

„Svi branimo nezavisnost naše zemlje i tako će i biti. Slava našim braniteljima, slava našim junacima, slava Ukrajini“.

44 su mu godine i ovih ga dana cijeli svijet promatra. Priča se o njegovoj hrabrosti, o tome da je postao narodni heroj, izvještava Lada Marinović za RTL Vijesti.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

„Mislim da je hrabar i da ima snagu u sebi“, kazala je prolaznica u Zagrebu.

Na zagrebačkom glavnom trgu sreli smo i Ukrajince koji žive u Hrvatskoj. Ana je ovdje dvije godine, o predsjedniku kaže, svi misle sve najbolje.

„Nitko nije očekivao da će kao predsjednik i kao osoba biti tako hrabar i snažan. Zabrinuti smo da će mu se nešto dogoditi, u iznimno je opasnoj situaciju. Svaki Ukrajinac u ovome trenutku vjeruje u njega“, kazala je Ana Kulinić iz Ukrajine.

Da, nije pobjegao iz države, nije prihvatio poziv američkog predsjednika da ga sigurno izvedu iz Kijeva, već je ostao i bori se.

„Dokažite da ste s nama, da nas nećete napustiti, dokažite da ste Europljani. Slava Ukrajini“, poručio je predsjednik Zelenskij.

Jer njegova je upornost ujedinila ne samo Ukrajince već i Europljane, kaže Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova.

„Ujedinio je EU što nikom nije uspjelo zadnjih deset do 15 godina. Promijenio je Njemačku obrambenu vanjsku politiku. Švicarska je zamrznula računa u ruskim bankama. Sankcije kakve je Rusija dobila nismo nikad vidjeli. Dramatično se istaknuto i mislim da je on prvi heroj 21. stoljeća“, izjavila je Pusić.

Heroj 21.stoljeća, heroj otpora, heroj Ukrajine. Profesorica Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti, prati njegovu karijeru godinama.

„Kao da je ujedinio sile dobra, kao da je ujedinio javnost koja se zalaže za ispravne vrijednosti. On je to lice borbe“, kazala je Grbeša.

Tako izgleda politički uspjeh Volodimira Zelenskog, do jučer komičara i glumca. Od sviranja klavira spolovilom, davanja glasa poznatom medvjediću Paddingtonu, plesa sa zvijezdama do serije u kojoj glumi učitelja koji postaje predsjednik.

„On spada u političare koji su celebrity populisti, on je uz tu pomoć osvojio 73 posto glasova. Na izbore je izašao sa strankom Sluga naroda po istoimenoj Netflix seriji gdje on od učitelja postaje predsjednik. On je fikciju preselio u stvarni svijet. I sada je taj čovjek, glumac, postao broj jedan lider i super heroj i pokazao nevjerojatan leadership“, dodala je Grbeša.

Prije tri godine, upravo je zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti na malim ekranima osvojio 73 posto glasova na predsjedničkim izborima. Uvijek sa smislom za humor.

„Ispričavam se. Veoma rijetko nosim odijela, ali kada moram, supruga mi pomaže da se spremim“, kazao je jednom prilikom Zelenskij.

I onda smo ga gledali sa svima, čelnikom NATO-a, američkim državnim tajnikom, turskim pa francuskim predsjednikom. Zelenskij u odijelu, u ozbiljnoj političkoj ulozi za koju su mnogi bili skeptični dok se nije dokazao posljednjih tjedan dana.

„Vidjeli ste da ne pati od košulja i kravata, lažnih protokola ili protokola koji se podrazumijevaju. Čekalo se da mu padne rejting i to se dogodilo taman prije sukoba. Zelenski je sada nacionalni heroj. Svi stoje iza njega“, izjavio je Boris Graljuk, bivši saborski zastupnik.

Ni sam nije vjerovao da će glumac postati predsjednik.

„Zelenskij na čudo cijelog svijeta i Europe i Ukrajinaca dobiva izbore, a ismijavao je tu vlast i odjedanput je postao predsjednik, ulogu kojoj se smijao dok je glumio“, poručio je Graljuk.

I glumci stoje iza njega. Na jučerašnjoj Hollywoodskoj premijeri, podržao ga je i kolega Nicolas Cage.

„Svijet promatra tvoju hrabrost i inspiracija si za sve nas. Nadamo se svi da će se sve dobro završiti“, kazao je Cage.

Zelenskij je i pristupačan, jednostavan. Komunikacijski sasvim nešto drugo od Putinove propagande.

„Zelenski i tim su komunikacijski spretni, međutim to ne bi bilo bitno da nije pokazao ostale kvalitete, hrabrost i leadership. Pada mi na pamet što je rekao ukrajinski novinar: Izabrali smo Charlia Chaplina, a dobili Winstona Churchila“, kazala je Grbeša.

„Ovo je ispod razine čovječnosti. Takav raketni napad znači da je za mnoge Ruse naš Kijev stranac“, poručio je Zelenski.

Neprestano želi dati do znanja da ne ide nigdje. Ostaje se boriti za Ukrajinu, ostaje dosljedan sebi.

Zelenski je unazad sedam dana pokazao da Ukrajina pripada Europi i da Europa, ako želi mir i sigurnost, bez Ukrajine ne može, izvještava Lada Marinović za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views