SPREMA LI SE 3. SVJETSKI RAT?

Video | Zbog ruske invazije pod povećalom je i Balkan: ‘Rusi nešto očekuju od Dodika…’

Zbog ruske invazije pod povećalom je i Balkan: ‘Rusi nešto očekuju od Dodika…’

I već tjedan dana se svi pitamo je li ovo početak Trećeg svjetskog rata, a danas nam je stigao odgovor. Sergej Lavrov kaže, Treći svjetski rat bit će nuklearni

Ni plavo žuti Empire State Building ni Vukovarski vodotoranj, ni Papa, ni Sean Penn, ni Andrej Ševčenko ni Luka Modrić, ni izbacivanje s Eurovizije, ni otkazivanje Batmana, ni snažna osuda Andreja Plenkovića ili Joea Bidena, ni ujedinjena Europa, ni plač izbjeglica, ni plač ruskih majki, ni famozne sankcije, ni sveopće zgražanje planete, ni mrtva djeca, ni živa djeca… Ništa od toga nije ni promijenilo planove Vladimira Putina.

Možda ga je samo dodatno razljutilo. Jer, do jučer su u Moskvu putovali predsjednici i premijeri iz cijelog svijeta, danas je cijeli svijet protiv njega, danas ga se u medijima opisuje kao luđaka, bolesnika, starca koji je izgubio kontakt sa stvarnošću i nema što izgubiti, Hitlera 21. stoljeća i apsolutističkog cara.

I već tjedan dana se svi pitamo je li ovo početak Trećeg svjetskog rata, a danas nam je stigao zlokobni odgovor inače mirnog i staloženog šefa ruske diplomacije. Sergej Lavrov kaže, Treći svjetski rat bit će nuklearni, izvještava Ivan Skorin za RTL Vijesti.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

“Ne možemo ignorirati tu realnu opasnost”, rekao je Lavrov kada je govorio o izmišljenoj opasnosti od Ukrajine, a danas je i dodao da bi treći svjetski rat, ako bi do njega došlo, značio i korištenje nuklearnog oružja. I to je dodatno sledilo krv u žilama cijelom svijetu.

“Mislim da nije uopće realno jer to je kraj svijeta. Ovo nije kraj svijeta ovo je jedna tragedija koja se događa pred našim očima i u kojoj ponavljam, ne plesati po stolu nego stat sa strane. Ne se hvatati za svaku glupost koju govori Milorad Dodik. Nazvat ću ga i zamoliti da to više ne govori”, poručio je Zoran Milanović.

Ta glupost o kojoj govori Milanović je Dodikova izjava o tome da su Ukrajinci ustvari “naoružana banda”. I da je Sarajevo u ratu bilo logor za Srbe. Dodik je komentirao izjavu Borisa Johnsona koji je napade na ukrajinske gradove usporedio s granatiranjem Sarajeva 90-ih. Inače baš je usred ratnog kaosa Lavrov našao vremena za Dodika.

“Nakon njegova razgovora s Lavrovom koji je on inicirao vidjeli smo da je opet nastavio svoju retoriku, međutim ne vidim mogućnost da to ikako eskalira, možda će tako pokušati skrenuti pažnju s Ukrajine”, objašnjava Ivana Marić, politička analitičarka.

Prema službenoj verziji samo su još jednom utvrdili da će se držati Daytonski sporazuma o BiH i da neće pasti pod utjecaj NATO-a i Europske unije.

“Znači, dano je jasno do znanja da Rusija nešto očekuje od Dodika. Što, mi još uvijek ne znamo. U društvu permanentne krize kao što je bosanskohercegovačka svaki uvoz krize , pa I ove ukrajinske, mogao bi da naškodio i ovako klimavoj demokraciji koju mi imamo”, kaže Aleksandar Trifunović, politički analitičar i urednik “Buka” magazina.

Da zaustavi bilo kakvo klimanje oko svoje zemlje, ministar obrane Kosova zatražio je hitno primanje Kosova u NATO, kao i stalnu američku vojnu bazu na svom tlu, što je podržala i Turska.

“Je li to moguće ili nije, ako smijem biti potpuno otvoren s vama, uopće ne isključujem tu mogućnost “, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Cijeli svijet piše i o trenutku kad je jučer bjeloruski predsjednik Lukašenko kao slučajno prilikom obraćanja svom vijeću sigurnosti i objašnjavanja kako se kreću trenutačne ruske brigade po Ukrajini – prikazao kartu na kojoj se vide strelice koje sugeriraju da Rusija planira invaziju i na Moldaviju. Što dosad nitko nije spominjao.

“Mi nećemo biti dio nikakvih operacija. Nećemo”, rekao je Lukašenko.

Pod povećalom je i Tajvan. Kina radi redovne vojne vježbe blizu tog otoka na koji polažu pravo. Ma kakvi. Tajvan nije Ukrajina, odmah je krenula uvjeravati glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Tu se prije svega ističe odnos Kine i Tajvana gdje je već nekoliko puta bila tenzija na vrlo visokoj razini, ali evo dogodilo se u Europi, to znači da smo naprosto otvorili Pandorinu kutiju i da je duha teško vratiti u bocu”, pojašnjava Vlatko Cvrtila, stručnjak

Kutija je otvorena jer nitko sa sigurnošću ne može reći da se stvarno i dođe do neke nove invazije, svijet ne bi jednostavno slegnuo ramenima i izbacio samo par fraza o dubokoj zabrinutosti, poslao par pušaka i poručio ugroženima: snađi se druže, izvještava Ivan Skorin za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari