Na smještaj u staračkom domu čeka se godinama

Photo: Ilustracija (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Na smještaj kod privatnika čeka se tek nekoliko mjeseci, no zato su cijene mnogo više

Gospođi Luciji Gregurev je 80, suprugu šest godina više, a snage, kažu, imaju sve manje. Na pitanje jesu li razmišljali o odlasku u dom, kaže: ”Kako ne, 11 godina smo prijavljeni, ali još nas ne primaju.”

A ima ih koji na smještaj čekaju i mnogo dulje, za Dom sveta Ana prijavljeno je oko 7 tisuća osoba, kapacitet doma je 305 kreveta.

”Čeka se i do 15 godina, no ovisi i o zdravstvenom stanju i volji samog čovjeka koji se tu predbilježio za smještaj”, pojašnjava Karolina Martinuš, ravnateljica Doma za starije osobe Sveta Ana Zagreb.

Za smještaj u gradskim domovima treba izdvojiti od 2700 do 3500 kuna, ovisno vrsti skrbi i smještaja. Oni koji su tu, čine se sretni.

”Imamo dramsku sekciju, literarnu, plesne tečajeve, neke se gospođe natječu i za missice, dobro je raspoloženje”, kaže Vida Hršak Trajanović, Zagreb.

”Kad stanujete u stanu, neboderu, zgradi niti pola tih aktivnosti nema kao što ima ovdje u domu, tako da vam tjedan prođe dok se okrenete”, kaže Zvonimir Šilić.

No, za one koji ne mogu čekati, rješenje je privatni dom.

”Morali smo zakapariti, nije bilo mjesta i danas je jako teško doći”, kaže Nada Rorzecer iz Zagreba.

Na smještaj kod privatnika čeka se tek nekoliko mjeseci, no zato su cijene mnogo više. Tako u jednom domu smještaj stoji od 4000 do 7000 kuna.

”Nema razlike platite li 7000 ili 4000 kn, kvaliteta usluge je ista. Razlika je u kategorizaciji sobe, jednokrevetnoj koju plaćate 6000,7000 ili 8000 ili u trokrevetnoj koju plaćate 4000 ili 5000 kuna”, pojašnjava Željko Kastelan, vlasnik Doma za smještaj starijih osoba.

Svima je cilj isti – starost učiniti ljepšom.

”Starost ne treba biti vrijeme bolesti, odbačenosti, tugovanja, osamljenosti nego vrijeme kada se živi punim plućima”, kaže Karolina Martinuš, ravnateljica Doma za starije osobe Sveta Ana Zagreb.

Za gradske domove predbilježiti se može s navršenih 65 godina, a upravo to mnogi i rade, kako bi, kad im pomoć bude potrebna mogli dobiti smještaj.
Ivana Franić

Više u VIDEOPRILOGU: