NAJMANJE NEZAPOSLENIH OD 2008.: Glavni razlozi su sezonski radnici, ali i iseljavanje

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Stopa nezaposlenosti pala je peti mjesec zaredom i najniža je od prosinca 2008. Istražujemo što stoji iza ovih pozitivnih brojki i koliko je Hrvatska 2016. daleko od pretkrizne Hrvatske iz 2008. godine

Uz gospodarski oporavak, iseljenu radnu snagu i sezonski radnici su dio pozitivne statistike i najniže stope nezaposlenosti od prosinca 2008. godine. Prošli mjesec stopa nezaposlenosti pala je na 13.6 posto. To je najniža stošpa nezaposlenosti od pretkrizne 2008. godine, kada je nezaposlenih bilo 12.4 posto.

“Postoji nekoliko razloga zbog čega je stopa nezaposlenosti najniža od prosinca 2008. godine. Tu doprinose određene metodološke promjene, ekonomske migracije i demografske promjene. Međutim, ako malo bolje pogledamo, situacija na tržištu rada još uvijek nije osobito dobra”, kazao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije HGK.

Osim u turizmu, pozitivnim brojkama pridonio je broj zaposlenih u prehrambenoj industriji te proizvodnji kože i papira. Iza manje nezaposlenih stoji i smanjenjen broj zaposlenih. Manje ih je za 173.000 nego u lipnju 2008.

“Hrvatska po brojnim pokazateljima na tržištu rada spada među nekoliko najlošijih zemalja Europske unije. Po stopi nezaposlenosti, jedino Grčka i Španjolska imaju veću od Hrvatske, a po stopi zaposlenosti jedino je Grčka lošija u EU”, pojasnio je Savić.

Da se stopa zaposlenosti povećava i takva zadrži, Savić poručuje potrebne su dvije stvari: značajan gospodarski oporavak i usklađivanje tržišta rada s potrebama gospodarstva. Ako nastavi s ovakvim gospodarskim rastom, tek će 2023. Hrvatska stati uz bok onoj kakva je bila prije osam godina.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari