NAKON PARIŠKIH NAPADA: Što izbjeglice u kampu u Slavonskom Brodu kažu na to?

Prije nego je stigla vijest da je jedan od napadača iz Pariza imao putovnicu koja je registrirana u Grčkoj kao ulaznoj točki za izbjeglice terorizam u srcu Europe, mnogi su odmah povezali upravo s izbjeglicama.

Oni koji su u Hrvatskoj ne znaju što se dogodilo u Parizu.

Na spomen terorističkog napada mole da se to ne povezuje s njima, a u strahu su da se granice ne zatvore. Slovenija i dalje nastavlja s postavljanjem bodljikave žice na granici s Hrvatskom. Njihove i austrijske vlasti za sada nisu podignule razinu sigurnosti na višu razinu.

Nitko od dvije tisuće izbjeglica, koliko ih je danas prošlo kroz izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu, ne zna teroristički napad u Parizu, ali boje se da bi se zbog toga mogle zatvoriti granice.

“Ne znam detalje, mi smo izbjeglice, mi nemamo s time ništa, to se događa unutar Francuske i to je poitika koju mi ne razumijemo”, rekao je jedan od izbjeglica.

Među izbjeglicama u slovenskom kampu Šentilj pročulo se što se dogodilo u Parizu. Osudili su napade Islamske države. Sad se boje što će biti s njihovim putovanjem na Zapad.

“Ovo je problem za čovječanstvo. Bježimo od terorista Islamske države. Ovo je sad problem za nas, bježimo iz Sirije gdje je rat”, rekao je Ferhad Nezdevan iz Sirije.

“Mi nemamo veze s terorističkim skupinama. Oni su obećali da će svijet patiti. Pitam se zašto nam nitko ne pomaže i ne riješi problem u Siriji”, kazao je Abdul Selam iz Sirije.

Između Hrvatske i Slovenije nastavlja se gradnja žičane ograde. Dosad je postavljeno nešto manje od 20 kilometara bodljikave žice. Dok ju slovenska vojska postavlja, tamošnji državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Boštjan Šefic posjetio je kamp u Dobovi.

“Zasad u Sloveniji protječe u redu. Sigurnosna situacija je stabilna”, rekao je Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Slovenije.

Slično je i u Austriji. Ondje će do kraja dana proći oko 3 i pol tisuće izbjeglica, što za policiju nije težak zadatak.

“Mjere sigurnosti za sad nisu podignute na viši nivo. Sve je kao i prijašjnih dana. Prolaz izbjeglica teče normalno, a sve osigurava dovoljan broj policajaca”, naglasio je Wolfgang Brausnar, policijski inspektor.

Prolaz preko balkanske izbjegličke rute i dalje se nastavlja. No, Poljska je izbjeglicama zatvorila vrata, a iz Njemačke pozivaju da se ne brza u povezivanju izbjeglica s napadima u Francuskoj.

(Goran Latković/vijesti.rtl.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari