‘Oni koji su dio života proveli na Golom otoku opisuju ga kao pakao na zemlji, a to je očito i danas”, priča je o Golom otoku koju započinje National Geographic

“Hrvatski Alcatraz” kako Goli otok naziva National Geographic, zloglasni je zatvor u kojem su završavali osuđeni koji su bili povezani sa Sovjetskim savezom, zatim politički zatvorenici koji su kontrarevolucionarno djelovali.

Zatvorom na Golom otoku prošlo je najmanje 50 tisuća ljudi, gdje su zatvorenici imali zadatak da batinama “preodgoje” jedni druge, mnogi su umirali u teškim mukama. Najčešće su mučili nove pristigle zatvorenike nakon što bi ostatak već bio “preodgojen”. Zatvorenici su opisivali to mjesto kao živi pakao. Ćelije su bile male i mračne, a uvjeti nepodnošljivi. Mnogi zatvorenici su bili ljudi koji nisu nista skrivili.

“Možete samo zamišljati što se tu događalo. Čak i kad samo šetate uokolo, bez ikakve informacije o onome što se tu događalo, atmosfera je jeziva”, rekao je Bob Thissen, fotograf koji jer snimao Goli otok.

Zatvor na Golom otoku je zatvoren 1989. godine.

Pogledate video National Geographica o Golom otoku:

[iframe allowfullscreen width=’640′ height=’360′ src=’//assets.ngeo.com/modules-video/latest/assets/ngsEmbeddedVideo.html?guid=0000015e-2f13-db02-a9df-3f97257d0000′ frameborder=’0′ scrolling=’no’

Vijesti.hr
Foto: RTL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari