Nema više oprosta za ‘muljanje’ kod kilometraže auta: ‘To se može provjeriti za samo 26 kuna’

Ilustracija

Sud u Virovitici izrekao je povijesnu presudu za vraćanje čak 50.000 kilometara unazad na Audiju A4

Gotovo je s pomlađivanjem limenih ljubimaca, bar ako ne želite poslije u zatvor. Na tom je tragu povijesna presuda u Virovitici kojom je izrečena uvjetna zatvorska kazna za vraćanje kilometara na vozilu.

Višw u VIDEOPRILOGU:

Sudski vještak Goran Husinec svjedoči da takvih prevara na tržištu ima mnogo.

“U svojoj karijeri sam imao da je čak na jednom autobusu vraćena kilometraža za blizu milijun kilometara. Vjerovali ili ne. U tom slučaju je stvoren profit od blizu 100.000 eura”, kazao je sudski vještak Goran Husinec.

Na starim automobilima brojači kilometara vraćali su se mehanički. Napretkom tehnologije, sofisticirali su se i prevaranti pa se danas na internetu mogu pronaći softveri i uputstva za kompjutorske promjene kilometraže. Tako se cijena automobila povećava i do 30 posto. No, u Centru za vozila umiruju kupce. Za provjeru trebaju donijeti samo orginalnu prometnu dozvolu i 26 kuna.

“Vi možete za svako vozilo koje je registrirano u Hrvatskoj u svakoj stanici za tehnički pregled tražiti takozvanu potvrdu o kilometraži iz koje se može jasno vidjeti kako je ta kilometraža kroz povijest rasla ili ne daj Bože padala“, rekao je Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

Ali to nije samo hrvatski problem. Prema procjenama autoklubova od 30 do 50 posto automobila na području Europske unije ima netočno prikazanu kilometražu čime se na godišnjoj razini načini šteta između 6 i 10 milijardi eura. Hrvati su 2019. godine uvezli gotovo 85.000 rabljenih automobila iz inozemstva. Mnogi od njih imaju lažiranu kilometražu.

“Ako već kupuju auto iz uvoza, onda obavezno da traže sve račune od njega, kompletnu povijest, znači račun iz matične zemlje”, zaključio je Husinec.

Zbog velikih gubitaka koji nastaju prevarama Europska komisija pokreće projekt razmjene kilometraža automobila na području cijele Unije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari