NISU SVI ODUŠEVLJENI: Telekomi i banke razmatraju hoće li se pridružiti otpisu dugova

Teleoperateri, koji potražuju silan novac, kažu da vode brigu o potrošačima, no nisu sigurni da će ići stopama Vlade i otpisati dio dugova korisnika

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Hrvatska je Vlada otpisala dugove građanima u vrijednosti do 10 tisuća kuna. I tako odblokirala dva posto blokiranih. Sada se čeka hoće li barem sličnim putem blokiranima olakšati financijske institucije, teleoperateri i gradovi.

Nisu svi oduševljeni takvim otpisom, baš kao što građani nisu oduševljeni ovrhama čiji iznos višestruko premašuje početni dug.

Jadranka Hotko sretna je zbog otpisa duga prema državi, nesretna zbog duga kreditnoj zadruzi. “Posudila sam 4 tisuće kuna od zadruge u Ilici da bi na kraju konačan dug bio 39.999 prema njima pa bi onda došao na 60 tisuća”, ispričala nam je.

Tu joj država koja otpisuje dugove do 10 tisuća kuna, izgleda, ne može pomoći.

“Država je rekla i otpisala dugove kako smo predvidjeli do visine prosječne plaće ali išli smo i više, do 10.000 kuna. Na sve ostale vjerovnike iz skupine 2 na koje ne možemo utjecati, dajemo stimulativnu mjeru. Pa ako hoće, ako misle da treba slijediti primjer Vlade da će i oni to napravii”, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Teleoperateri, koji potražuju silan novac, kažu da vode brigu o potrošačima, a neki će razmotriti hoće li uopće Vladinim stopama. Baš kao i banke. “Na nikoga ne možemo utjecati, niti vršiti pritisak”, ističu iz Vlade.

A kojim putem će gradovi za komunalne dugove? Na svakom je poglavarstvu da samo odluči.

“Grad Osijek je spreman izaći usuret ovršenima i blokiranima. Trebamo proučiti koliko je takvih zahtjeva u gardu i sve ćemo učiniti jer mislimo da je socijalna osjetljivost potrebna za ovo drušvo koje je u velikim problemima”, kazao je Ivica Vrkić, osječki gradonačelnik.

Pa iako država opet vatrogasno reagira, trajnih rješenja da se dugovi plaćaju, ali bez lihvarenja, očito, još uvijek nema.

Adrian De Vrgna

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari