SAMOTESTIRANJE ŠKOLARACA

Video | Nove mjere olakšat će nam život: Ukida se redovito samotestiranje školaraca

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Za roditelje koji su zbog samoizolacije djece svaki put kad se u skupini pojavi pozitivan slučaj, i sami često morali biti kod kuće ovo je više nego dobra vijest

Nove, blaže mjere značajno će olakšati organizaciju života roditeljima vrtićke i školske djece. Jer od sutra se ukida redovito samotestiranje školaraca, a u samoizolaciju više ne moraju ni djeca u vrtićima, osim u slučaju da je roditelj covid pozitivan. Tek što jedna završi druga započne i tako u krug zato su ukidanje samoizolacije za djecu u vrtićima jedva dočekali.

”Imali smo sad nedavno skupinu koja je bila u samoizolaciji vratila se jedan dan i onda opet, umjesto 7 razvuklo se na 14 dana. Djeca su jako često morala ići u samoizolacije to je utjecalo na socijalizaciju, rad i ritam na kakav su navikli. Problem je bio i s kadrom koji je svako malo morao u izolacije i na bolovanja”, rekla je Martina Jelić, ravnateljica Dječjeg vrtića Vjeverica u Zagrebu.

Više pogledajte u video prilogu Zorane Čičak Kulić za RTL:

Za roditelje koji su zbog samoizolacije djece svaki put kad se u skupini pojavi pozitivan slučaj, i sami često morali biti kod kuće ovo je više nego dobra vijest.

”Svaki put kad se neko dijete razboljelo ili ja ili suprugu morali smo ostati kod kuće i uzeti bolovanje, tako da ovo sigurno je dobro što se ukida”, kazao je Filip Vacek iz Zagreba.

”Znalo bi se dogoditi završi izolacija u školi, počne ova u vrtiću i nikako onda uhvatiti nekakav ritam. Iz dana u dan moraš planirati”, rekla je Katarina Mengović iz Zagreba.

Vrtićka djeca u samoizolaciju moraju jedino ako je covid pozitivan njihov roditelj ili drugi ukućanin i u tom slučaju prije povratka u vrtić moraju se samotestirati. Samoizolacije djece koje su u tijeku – prekidaju se.

”Sve to skupa u vrtićima kreće od ponedjeljka. Ovi koji su sada u samoizolaciji ostaju još ovaj petak, a od ponedjeljka kreću normalno u vrtiće”, izjavio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Olakšanje stiže i u škole. Nakon mjesec dana ukida se samotestiranje učenika, a oslobođenje od samoizolacije ostaje. Umjesto jednom na tjedan testirat će se samo ako se u razredu pojavi pozitivan učenik.

”Djeca su se ovo vrijeme samotestirala, nastava se normalno odvijala i imali smo manje zaražene djece. Djeca su dobila tri testa u ovoj drugoj pošiljci, dva su iskoristila i ostao im je još jedan na raspolaganju, pa će po potrebi se testirati- ako se u razredu pojavi pozitivno dijete”, rekla je Silvana Galinović, ravnateljica OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu.

Svi negativni i dalje će normalno ići u školu. Samoizolacije su oslobođeni i učenici čije je roditelj ili drugi ukućanin covid pozitivan, u tom slučaju trebaju se testirati svaka dva dana tijekom 7 dana od kontakta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari