PROSVJETNI PROBLEMI

Nove mjere za početak školske godine: Pogledajte što čeka školarce za dva tjedna!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Roditelji i učenici možete odahnuti. Sve što vam je škola značila prije epidemije ponovno postaje normalno.

Od odlaska u kabinete na nastavu, primjerice kemije ili fizike, do miješanja s drugim kolegama pod školskim krovom zbog treninga. Epidemiololški balončići u svakom smislu odlaze u povijest. Jedino se maski još nećemo neko vrijeme riješiti.

U novu pandemijsku školsku godinu gotovo po starom normalnom. Nema više tzv. balončića, već će biti moguće miješanje učenika različitih razreda.

Više u videoprilogu RTL-a:

“Dozvolit će se direktna nastava u kategoriji izbornih predmeta, dopunske i dodatne nastave koja je prethodne godine išla isključivo online”, kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Također dopušta se mijenjanje učionica, odnosno nastava u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama. Učenici strukovnih škola će na praksu moći i kod poslodavaca, a u škole i vrtiće na svoju praksu moći će se vratiti i studenti. U sportske dvorane vraćaju se i treninzi.

“Klubovi i timovi koje škole imaju moći će biti sastavljeni od djece iz različitih razreda. Školske dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne sportove onih građana koji su tu imali određene rekreativne aktivnosti”, poručio je ministar.

Roditeljski sastanci i informacije ponovno će se održavati licem u lice. “Na roditeljskim sastancima će morati održavati distanca od 2 metra i roditelji će morati nositi maske, prozračivanje prostorija i slično”, izjavio je Fuchs.

Maske ipak ostaju. Obvezne su za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole gdje nema razmaka od 1,5 metra, a u srednjim školama gdje nije moguće osigurati razmaka od 2 metra. Morat će ih nositi i nastavnici, osobito ako nisu cijepljeni. Lokalni stožeri u slučaju povoljne epidemiološke situacije mogu ukinuti obvezu nošenja maski.

“U tom slučaju ne treba cijeli razred odlazit u samoizolaciju nego samo nekoliko najbližih učenika s lijeve i desne strane. Na taj način mislimo da bi se broj odlazak učenika i cijelih razreda u samoizolaciju smanjio, sveo na bitno manju razinu”,

VEZANA VIJEST

Radovan Fuchs

Prema podacima Ministarstva obrazovanja: nije cijepljeno 50 posto prosvjetnih djelatnika. Kada je riječ o cijepljenju djece ministar Beroš poručuje: “Preporuča se djeci od 12 godina s kroničnim bolestima i onoj djeci koje dijele kućanstvo s oboljelima. Učenicima završnih razreda srednjih škola i posebnih smjerova, zdravstvene škole, ugostiteljstvo, turizam, uslužne djelatnosti koji za vrijeme obavljanja prakse dolaze u kontakt s više osoba. I onima smještenim u učeničkim domovima”.

Prije dolaska u školu, i nastavnici i učenici temperaturu moraju izmjeriti kod kuće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari