GOSTOVAO U RTL-U DANAS

O samoubojstvima vojnika državni tajnik u MORH-u : ‘Možda su na to utjecale i ovisnosti. Nažalost, takve stvari se događaju’

Photo: Nel PavleticPIXSELL

Hrvatska vojska je sastavni dio hrvatskog društva i nažalost takve stvari se događaju, rekao je Jakop

Nakon što je u nešto više od mjesec dana, izvan službe, smrtno stradalo pet pripadnika Oružanih snaga RH, ministar obrane Mario Banožić istaknuo je u utorak kako će uložiti sve napore radi prevencije nesretnih događaja u Hrvatskoj vojsci.

Gost RTL-a Danas bio je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Hrvatska vojska je sastavni dio hrvatskog društva i nažalost takve stvari se događaju. Ako gledamo statistiku koja nikako ne može opravdati ljudski život jer to je nešto najvrjednije i nenadoknadivo, mogu reći da je u prosjeku manji broj suicida nego je općenito u društvu…recimo 2020. bilo je negdje 566 suicida, od toga u vojsci 5,26 na 100 tisuća, recimo u HR negdje oko 14”, kazao je Jakop.

Suicid je, kaže, sam po sebi kompleksno pitanje. ”Živimo u kompleksnim vremenima, jedan od razloga svakako može biti i korona jer ona je ubiti ograničila i određena kretanja i aktivnosti, ali ima tu više parametara koji su utjecali na to. Ono što smo doad poznali je da su to praktički slučajevi koji su se dogodili na različitim područjima, različite su životne dobi…tako da nisu na neki način povezane sa službom i poslom, tako da nije na neki način utjecao posao, ali utjecale su kompleksne aktivnosti, i ja ih rekao možda i određene ovisnosti koje su sastavni dio svih tegoba koje prolaze naši djelatnici”, kazao je Jakop.

MORH ima dovoljan broj psihologa, tvrdi Jakop. ”Oni su raspoređeni jednim dijelom na postrojbe, jednim dijelom na vojnim učilištima, ima posebna katedra. Postoje određeni programi, neki su od njih obavezni, neki su intenzivirani u sadašnje vrijeme tako da svi ti ljudi što se tiče psihologa, liječnika i zapovjedne strukture stoje na raspolaganju djelatnicima. Jedino ako dođemo do pravih razloga, vjerujem da ćemo u budućnosti biti uspješniji kako bi reducirali broj takvih aktivnosti i sveli ih na najmanju moguću mjeru i zaštitili svaki ljudski život”, rekao je Jakop.

Što se tiče posljednje smrti vojnikinje, Jakop kaže da nema veze sa klasičnim samoubojstvom. ”Istraga je još u tijeku, više je sa samoozljeđivanjem, ali pustimo da sustav odradi istragu i onda ćemo znati stvarne razloge”, kazao je Jakop a prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari