OTOČIĆ SMOKVICA

Od jadranskog bisera ostala je ružna slika devastirane prirode: Godinama ga je koristila obitelj Todorić

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon Todorića, otočić Smokvica završio je u 30-ogodišnjem zakupu mađarskog investicijskog fonda

Zbog ilegalne gradnje inspektori su naredili uklanjanje novih bungalova. To se učinilo, Mađari su otišli, a ostala je ružna slika devastirane prirode jednog od najljepših jadranskih bisera, pišu RTL Vijesti. 

Tek su rijetki i probrani imali priliku uživati na otočiću Smokvici pokraj Rogoznice. Dvadeset godina gotovo besplatno koristila ga je obitelj Todorić, a Mađari su za trideset godine koncesije bili dužni isplatiti 184 milijuna kuna. No oni su uskoro krenuli u bespravnu gradnju, izvještava Rade Županović za RTL Vijesti.

Više u VIDEO PRILOGU:

“Prvu godinu se nije događalo ništa, međutim nakon toga smo uočili da su se tamo postavile neke mobilne kućice, na to smo naravno odmah upozorili, obavijestili nadležnu inspekciju koja je odmah intervenirala”, objašnjava Sandra Jakelić,
bivša načelnica Općine Rogoznica.

Nakon dva nadzora, Građevinska inspekcija naredila je uklanjanje bespravnih bungalova.

Iz Državnog inspektorata o bespravnoj gradnji poručuju:

“S obzirom da investitor nije ishodio akt kojim se odobrava građenje predgotovljenih stambenih kućica I instalacija vode, odvoda I struje, na jugozapadnom dijelu otoka, Građevinska inspekcija donijela je Rješenje o uklanjanju, a investitor je postupio po nalogu.”

Mađari su se s otoka Smokvice povukli prije više od dva mjeseca, no iza Mađara ostala je očita devastacija prirode. Kamere RTL-a snimile su lokaciju na kojoj je bilo smješteno devet ilegalnih bungalova koji su netragom nestali. Ono što je ostalo, ostala je devastacija.

Odluku države da s Mađarima sporazumno raskine koncesijski ugovor pozdravljaju i mještani Rogoznice.

“Bolje dati nekome mukte da čuva državnu imovinu nego da se devastira. Ljudi pričaju da su oni jednostavno se pokupili I otišli ća. Sad šta je tu to nitko od nas ne zna”, kaže Jozo Živković.

“Ta Smokvica bi nam stvarno puno značila da se tamo otvoru nekakvi hoteli koji bi povezali našu turističku priču Rogoznicei stavilo nas na jednu višu ljestvicu, na jednu višu ljestvicu u hrvatskom turizmu uopće”, smatra Joško Paleka iz Rogoznice.

Slično razmišlja i bivša načelnica Općine.

“Smokvicu, kao jedan prekrasan otok treba stavit u funkciju, treba je valorizirat na taj način da ona bude dostupna I pristupna svim našim građanima, ne samo Rogoznice, nego I šire, a I svim našim gostima I posjetiteljima kojih hvala Bogu Rogoznica ima svake godine sve više”, ističe Jakelić.

Možda val promjene konačno stigne do devastirane i napuštene Smokvice, izvještava Rade Županović za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari