ŠTO SE ZAPRAVO MIJENJA?

Od sutra nove mjere, no što je zapravo novo? Najavljene strože kontrole, a ima i nezadovoljnih…

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Kava se pije po starome, ali se utakmice igraju s manje navijača…

I danas je više od 7 tisuća novozaraženih, a kako je to opet gotovo polovica testiranih upaljen je alarm za uzbunu. Sutra stoga kreću nove mjere, nabrojano ih je nekoliko, ali i dalje nije baš jasno što će one uistinu na terenu promijeniti i pomoći obuzdavanju epidemije.

Nove mjere koje su stare, jer prekrivenih usta i nosa hodamo već 454 dana. Uz ulaznicu, one su za posjet muzeja odavno obavezne, pa se čini da su mjere koje je prije dva dana na Vladi najavio ministar Davor Božinović i po čijim pravilima bi trebali živjeti od sutra, a koje se odnose na nošenje maski u muzeju, i u crkvi zapravo jedna iluzija, izvještava Kristina Čirjak za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Jedina novost u muzejima je ograničenje broja posjetitelja s 50 na 25.

“To će sigurno donekle smanjiti prihod, ali evo do sada smo imali redovno posjetitelje i makar su strpljivo čekali u haustoru. jeste li očekivali ove mjere? Ne, nadali smo se da će se smanjiti“, rekla je djelatnica zagrebačkog Muzeja Iluzija, Anamarija Androlić.

Smanjenja broja posjetitelja u crkvama nema. U njima se od sutra ništa ne mijenja jer nošenje maski ovdje je već sveto pravilo.

“Ove mjere koje naglašavaju nošenje maski su mjere kojih se u crkvi pridržavamo već cijelo vrijeme. Maske se za vrijeme svetih misa svo ovo vrijeme nisu skidale. Mi smo to očekivali i naši vjernici se toga pridržavaju. To je mjera od početka, tako da ovo za nas kao crkvu nije pooštravanje, nego praksa koja se dugo drži“, rekao je fra Roko Bedalov iz župe svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu.

U zatvorenom se zabranjuju javna okupljanja s više od 25 osoba (dosad 50), a ona uz COVID potvrde ograničavaju se na 100. Na privatnim okupljanjima moći će biti 20 osoba (dosad 30), a s COVID potvrdama 50. Organizatori evenata, koncerata i vjenčanja još nisu dobili nikakve službene upute.

“Mislim da su mjere koliko toliko promašene. Jednostavno je takvo razdoblje di događaja nema, tako da mislim da su mjere za okupljanje i evente promašene. I to neće smanjiti broj zaraženih“, rekao je Admir Mehmedović iz odbora za evente u udruzi Glas poduzetnika.

Ograničenja broja gostiju, razmak od 1,5 metra i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom i prozračivanje u teoriji već postoje, a kako bi bili postojani i u praksi Stožer najavljuje veće kontrole.

A što hoće li se nešto bitno promijeniti za ugostitelje?

“Pa koliko znamo one nas ne obuhvaćaju, ali da su donijeli nove mjere za nas mi to ne bismo preživjeli. To bi bila jedna agonija u našem poslovanju“, kaže Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Od sutra se kava pije po starome, ali se utakmice igraju s manje navijača, izvještava Kristina Čirjak za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari