BARUN ALUMINIJA

Oligarh blizak s Putinom i u Hrvatskoj posjeduje štošta: Evo što točno ima i kada bi mu moglo biti zamrznuto

Screenshot RTL

Viktor Vekselberg Dubrovčanima je postao poznat 2004. godine kada za 5 milijuna eura kupuje tada najskuplju nekretninu u Dubrovniku

Tko je Viktor Vekselberg? Prvi milijun stekao je prodajom starog bakra, danas se bavi aluminijem, naftom, energetikom i telekomunikacijama. Težak je 6 milijardi dolara. Blizak je s Vladimirom Putinom, a sada se nalazi na američkoj listi oligarha pod sankcijama.

Zovu ga ruskim barunom aluminija – prvi milijun stekao je na bakru iz starih kablova – a danas je jedan od najutjecajnijih ruskih oligarha i Putinov intimus.

Viktor Vekselberg Dubrovčanima je postao poznat 2004. godine kada za 5 milijuna eura kupuje tada najskuplju nekretninu u Dubrovniku. Da se Vekselberg zaljubio u Dubrovnik – potvrdio je i njegov bivši konzultant Davor Štern, izvještava Andrea Žarak za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

”On je doveo izložbu Fabergeovih jaja koju je platio preko 3 milijuna dolara samo da dođu u Dubrovnik, on je bio spreman Dubrovniku izgraditi koncertnu dvoranu. On je pomagao raznim udrugama i sportu u Dubrovniku”, rekao je Davor Štern, bivši konzultant Viktora Vekselberga.

Unutar zidina posjeduje i jedini dubrovački restoran s Michelinovom zvjezdicom. U Dubrovniku zapošljava oko 50-ak radnika.

”Taj je čovjek puno doprinio Dubrovniku, mislim. Zaposlio je dosta ljudi, ima vrhunski restoran”, izjavila je Lora iz Dubrovnik.

”Propagirao Dubrovnik na svakom koraku, pomagao Općoj bolnici donacijama…”, tvrdi Dube iz Dubrovnika.

Vekselberg se od jučer nalazi na američkoj listi sankcionirah oligarha. Da se i hrvatski popis mijenja iz dana u dan naglašava i koordinator stalne skupine za sankcije – Frano Matušić.

”Naravno da svi koji ga podupiru će doći pod dodatne sankcije tako u tom smislu već danas imamo brojne upite oko toga međutim mi ne možemo davati te podatke”, izjavio je Frano Matušić, državni tajnik za političke poslove.

Imovina Viktora Vekselberga u Dubrovniku u vlasništvu je ruskih, panamskih, švicarskih ili ciparskih kompanija. Među takvima je i ovaj hotel za kojeg je prije 8 godina Vekselberg izdvojio 12.2 milijuna eura – a obnovu je zaustavila birokracija.

”Tako da bi bilo dobro svakako da se ti projekti nastave to je stav grada Dubrovnika, međutim kao dio međunarodne zajednice svakako smo dužni sudjelovati u svim onim odlukama koje će doprinijeti u uspostavi mira”, kazala je Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

Pitanje je dana kada će ga i Europska unija uvrstiti na listu sankcioniranih, čime bi sva dubrovačka imovina ruskog milijardera ostala zamrznuta, izvještava Andrea Žarak za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari