17. DAN INVAZIJE

Zelenskij poslao emotivnu poruku Talijanima, ali i svim Europljanima: ‘Ne zaboravite broj 79, ne zaboravite Ukrajinu’

Foto: president.gov.ua

Tvrdi i kako ga često pitaju kako Europa moze pomoći Ukrajini, no treba postaviti pitanje, kaže, kako Europa može pomoći sebi

Volodimir Zelenskij, ukrajinski predsjednik poslao je poruku Talijanima, ali i svim Europljanima, a istaknuo ju je na službenoj stranici predsjedništva. Moli sve stanovnike Europe da zapamte Ukrajinu i broj 79, a potom pojašnjava što pritom misli.

“Znam da vas je stotinu tisuća na svijetu danas koji ste izašli na svoje trgove i provjedovali zbog nas. Zahvalni smo vam, ali vas molimo i da upamtite jedan broj – broj 79”, govori.

“Sada kada je rat, ljudi umiru., 79-ero djece je umrlo”, pojašnjava.

Dotiče se potom fotografija naših najmilijih koje svi imamo, a kaže, nikad ne pomislimo da je to zadnja fotografija koju smo snimili, no Ukrajinci to danas znaju.

I oni žele, tvrdi jasniju budućnost, uobičajenu, normalnu kakvu imaju Europljani, a zbog koje su, dodaje, sretni zbog nas.

“Nama pak sve što imamo trenutno može biti posljednje. Danas i nikada više, kao i za 79 ukrajinske djece, 79 obitelji. Te obitelji izgubile su ono najvažnije, ali još uvijek se moraju boriti”, navodi. Govori kako svi zajedno možemo učiniti nešto, a to je spriječiti da ta brojka dalje raste. “Zato ne zaboravimo Ukrajinu i 79”, poručuje.

Govorio je dalje o ruskoj invaziji, o uništenju Mariupolja. Tvrdi i kako ga često pitaju kako Europa moze pomoći Ukrajini, no treba postaviti pitanje, kaže, kako Europa može pomoći sebi. “Prisilite tvrtke u vašoj državi da sankcioniraju Rusiju, recite svojim političarima da zatvore zračni prostor nad Ukrajinom. Mi smo isti kao i vi. Ja sam ti, razumijete me. Ne dopustimo da ovih 79 života bude uzalud”, zaključio je, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari