PLENKOVIĆ PREDSTAVIO MINISTRE: ‘Potrebna su nam nova vizija i pristup kako bismo osigurali prosperitetnu i uređenu državu’

‘Hrvatska će kroz jasnu viziju i zajedništvo moći postići pozitivne promjene, pomoću strategije nacionalnog održivog razvoja koju će predložiti buduća Vlada’

Potrebna nam je nova vizija i pristup, poručio je u srijedu mandatar Andrej Plenković u Hrvatskom saboru uoči predstavljanja programa i sastava 14. Vlade, za koje je zatražio povjerenje Hrvatskog sabora.

Potrebna su nam nova vizija i pristup kako bismo unatoč negativnim pokazateljima osigurali prosperitetnu i uređenu državu jednakih mogućnosti, poručio je Plenković uoči predstavljanja programa i članova nove Vlade.

Hrvatska će kroz jasnu viziju i zajedništvo moći postići pozitivne promjene, pomoću strategije nacionalnog održivog razvoja koju će predložiti buduća Vlada, rekao je mandatar.

Iznoseći u glavnim crtama program nove Vlade u mandatu od 2016. do 2020., naglasio je da će biti usmjeren stabilnom i trajnom gospodarskom rastu, demografskoj obnovi i društvenoj pravednosti.

“Naše društvo i gospodarstvo suočeni su s dubokim strukturnim problemima. Hrvatsko stanovništvo ubrzano stari, a svake godine se rađa sve manje djece. Gospodarska kriza ostavila je posljedice na sve dijelove društva i gospodarstva. Europska komisija nas je svrstala među države s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama, a Vijeće EU-a je pokrenulo korektivnu proceduru prekomjernog proračunskog manjka. Politička stabilnost zemlje je kroz proteklu godinu bila dovedena u pitanje”, rekao je Plenković.

Najavio je da će se u ostvarivanju dugoročnih programskih ciljeva buduća Vlada voditi najvećim ustavnim vrednotama – slobodom, jednakošću, nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnošću spolova, mirotvorstvom, nepovredivošću vlasništva i očuvanjem okloliša, te zahvalio prethodnoj Vladi na doprinosu razvoju Hrvatske.

U Plenkovićevoj Vladi potpredsjednik i ministar vanjskih i europskih poslova bit će Davor Ivo Stier, potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik i ministar uprave Ivan Kovačić te potpredsjednica i ministrica gospodarstva maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić

Ministar unutarnjih poslova bit će Vlaho Orepić, ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku vodit će Nada Murganić, Ministarstvo kulture Nina Obuljen Koržinek, Ministarstvo turizma Gari Cappelli, Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Tolušić, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Ministar zaštite okoliša i energetike bit će Slaven Dobrović, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, te ministar bez portfelja Goran Marić.
Ivan Klarić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari