PODRIJELOM IZ NOVOG VINODOLSKOG: Upoznajte Daniela Butkovića, vatrogasca iz Mount Laurela u SAD-u

Ni s Danielom nismo mogli zaobići temu godine, predsjednička kampanja i njega je, kao i mnoge Amerikance, jako razočarala

Za Daniela ovo je radno mjesto, ali i drugi dom. Već više od 20 godina bavi se poslom u kojem uživa, a koji je i jedan od najkorisnijih za svaku zajednicu, pa tako i onu grada Mount Laurel u državi New Jersey.

“Imamo spasilački kamion za tehničke intervencije, ja sam poručnik za taj kamion, imam tri vatrogasca koji za mene rade, radimo 24 sata, od 6 ujutro do 6 ujutro drugi dan”, kazao je Daniel Butković, vatrogasni poručnik u Mount Laurelu.

Porijeklom iz Novog Vinodolskog, profesionalni vatrogasac postao je baš 2001., godine koju će njegovi kolege vječno pamtiti. Na 343 poginula vatrogasaca u rušenju Twinsa, uspomena postoji i u Danielovoj stanici, gdje su toga dana na TV-u pratili sve što se događa.

“Odmah smo htjeli ići gore u New York pomoći, skupili smo se da idemo gore, uzeli jedan od kamiona i na pol puta su rekli da se vratimo, jer da je bilo previše vatrogasaca već koji su došli pomoći”, dodaje.

No, posao vatrogasca i u malom gradu u državi New Jersey nosi svoje rizike.

“Jedanput smo bili u požaru u kući, skoro smo se izgubili, nismo se mogli vratiti van”, poručuje Daniel.

Dečki iz Danielova tima kažu da se u svim situacijama na njega mogu uvijek osloniti.

Nakon što smo doznali sve o opremi američkih vatrogasaca, kao i svemu što sadrži jedan vatrogasni kamion… odlučili smo uskočiti nakratko u njihove cipele.

Kako danas dečki nisu imali nikakvih ozbiljnijih intervencija, odlučili smo se malo zabaviti i isprobati njihovu opremu, za početak šipku.

Naravno, ni s Danielom nismo mogli zaobići temu godine, predsjednička kampanja i njega je, kao i mnoge Amerikance, jako razočarala.

“Ja još ne znam za koga ću glasati, možda za nekog trećeg, ali ne sviđa mi se izbor”, poručuje.

Zato mu se sviđa posao koji radi i kojeg će, kao i svi njegovi kolege, nastaviti raditi jednakim žarom.
Petar Panjkota

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari