Pusić: Most zapravo želi prebaciti odgovornost na SDP i HDZ

„Ne radi se zapravo o pregovorima, osim kad se radilo o sadržajnim stvarima. Ovo nisu pregovori. Mi sjedimo s Mostom, a Most nama izlaže neke svoje sugestije koje idu prema tome da HDZ i SDP formiraju vladu, a te dvije velike stranke nisu na to spremne“, objašnjava Pusić

Događaj dana je, bez sumnje, bio susret Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. Ljute političke protivnike po prvi put je za istim stolom okupio Božo Petrov. Iznio im je svoj prijedlog tripartitne vlasti na svim razinama, od Vlade do javnih poduzeća.

Vlast bi se dijelila po trećina i šestinama, a na vrhu te komplicirane piramide bio bi nestranački premijer. Koji premijer, kakav i s kojim kompetencijama to bi tek trebalo dogovoriti.

Na kraju sastanka Karamarko i Milanović su doista bili bliže nego ikad dosad. Ali isključivo zato jer su obojica bili vidljivo iživcirani s takvom idejom.

O sastanku smo u RTL Direktu razgovarali s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić.

Kakva je bila atmosfera na tom povijesnom susretu, već je netko komentirao da je to ličilo na grupnu terapiju kod Bože Petrova?

“To ste Vi rekli, ali nije možda loša karakterizacija. Predsjednici najjačih suprotstavljenih stranaka uvijek razgovaraju. Sjećate se da je Račan bio predsjednik Nacionalnog odbora dok je Sanader bio šef Vlade. Za ovu dvojicu ne mogu staviti ruku u vatru jesu li razgovarali, ali mislim da su i oni tu i tamo razgovarali. Međutim, ovdje se ne radi o tome, nego o tome da se nakon izbora proba složiti vlada. Čemu je točno služio ovaj sastanak danas ne mogu reći”.

Jeste li bili obaviješteni o tome što će vas čekati na sastanku?

“Ne. Znali smo da će biti neki prijedlog za mandatara. Ali, kakav će biti – ne. Kad sam čula da se govori o nestranačkoj osobi sam očekivala neko konkretno ime. No, nije se govorilo o konkretnoj osobi. I zapravo se nastavilo s onim što se provlačilo kroz sve naše razgovore, osim one u kojima se razgovaralo o nekim konkretnim potezima vlade”.

Dobili smo dojam da dvije strane, dvije koalicije, nikad nisu bile bliže, ali isključivo zato jer su obje strane jednako iživcirane s ovim prijedlogom treće strane o nestranačkom mandataru?

“I jedna i druga strana su se ponašali pristojno i rekla „Hvala na prijedlogu. Ali, hvala ne!“”

Je li vaša koalicija spremna reći – ovo nema smisla, odustajemo od pregovora? Čini se da je HDZ na rubu da to kaže.

“Ne radi se zapravo o pregovorima, osim kad se radilo o sadržajnim stvarima. Ovo nisu pregovori. Mi sjedimo s Mostom, a Most nama izlaže neke svoje sugestije koje idu prema tome da HDZ i SDP formiraju vladu, a te dvije velike stranke nisu na to spremne. Most je zapravo htio prebaciti odgovornost na te dvije stranke. Oni ne žele u koaliciju, što smatram poštenim”.

Sad smo očito još jedan krug bliže izborima, kakva je bila atmosfera kod predsjednice, danas ste kod nje bili mnogo duže nego u prvom krugu?

“Razgovarali smo zapravo o drugim stvarima. o ovome smo razgovarali pola minute. Predsjednica treba dati mandat onome tko ima 76 mandata. A ona može raspisati izbore i imenovati stručnu vladu kada se iscrpi onaj rok da jedna osoba pokušava dvaput po 30 dana sastaviti vladu, pa onda druga”, rekla je Pusić.

S njezinom tezom nije se složio ustavni stručnjak prof. Mato Palić sa Pravnog fakulteta u Osijeku, a cijeli razgovor pogledajte u prilogu.

(Zoran Šprajc/vijesti.rtl.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari