Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu: ‘Nema doktora i bit će ih sve manje’

Photo: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

U Hrvatskoj ima 709 timova Hitne i 205 timova samo s medicinskim tehničarima koji, za neke slučajeve, nisu dovoljno educirani

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Matteo je umro prije osam dana, nakon što mu je pozlilo na ulici. Hitna pomoć stigla je na lice mjesta za 5 minuta, ali bez liječnika – tim s liječnikom pojavio se tek 29 minuta nakon poziva.

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

A to je na noge diglo cijelu Hrvatsku – mnogi su tražili ostavku ministra zdravstva, raspravljalo se o tome treba li reorganizirati sustav Hitne pomoći. Jer u zemlji ima 709 timova Hitne s liječnikom i 205 timova u kojima su samo medicinska sestra ili tehničar, koji, za neke slučajeve nisu dovoljno educirani.

Emotivno je na rezultate obdukcije reagirala dugogodišnja ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu. Doktorica Maja Grba Bujević bila je gošća RTL Direkta.

Obdukcija je dakle pokazala da Matteu nije bilo spasa…

Danas je težak dan. Nakon razgovora s Matteovim ocem, gdje smo zaista ozbiljno razgovarali, s argumentima, profesorica sa sudske medicine je pokazala nalaz i zajednički smo rekli da treba doprinijeti tome da bude u našoj zemlji bolje što se tiče hitne medicine. Ona se svaki dan unapređuje. Takvo živo tkivo mora se unapređivati i dalje.

Činjenica je da je tim s liječnikom stigao na lice mjesta za 29 minuta. Nije li to previše vremena?

Reanimacija započinje na samom početku događaja, a početak događaja smo smi vi kad hodamo ulicom. Svi bi trebali znati početak oživljavanja jer sa svakom minutom iza tri minute znatno se smanjuje šansa da netko preživi.

Koliki je prosjek dolaska?

Prvi tim koji je došao je došao za pet minuta. To pokazuju podaci iz sustava koji prati rad hitne medicine. U Hrvatskoj je inače prosjek deset minuta u urbanim sredinama, a 20 minuta u ruralnim sredinama. S time da je to u 80 posto slučajeva, takvi podaci su i u svijetu.

U Hrvatskoj postoji više od 200 timova hitne bez liječnika. Mnogi upozoravaju da je problem što medicinske sestre i tehničari nisu išli na dodatnu edukaciju, nisu osposobljeni, neke stvari bez prisustva liječnika ni ne mogu raditi…

U sustavu imamo 709 timova s liječnikom i 250 timova bez liječnika. U raznim modelima u svijetu postoje modeli koji na ovakav način funkcioniraju. Timovi 2 kupuju vrijeme do dolaska tima 1, u slučajevima kada je tim 1 zauzet. Mi smo tim putem išli, kao i mnoge europske zemlje. Valja naglasiti da naše medicinske sestre prolaze specifičnu edukaciju iz hitne medicine. O tome odlučuju županijski voditelji hitnih službi. Ta edukacija je dovoljna za pružanje određenih postupaka u hitnoj medicini.

U svakom slučaju bilo bi bolje da su liječnici u svim timovima…

Mi smo jedna od rijetkih država u kojima liječnici izlaze na teren. I drugi imaju problema s liječnicima. Imamo veliki problem i mi. Naravno da bi meni bilo najjednostavnije reći da želimo da su svagdje doktori, no statistika nas demantira – nema doktora i bit će ih sve manje. Trebamo zajedno svi uprijeti da nađemo rješenje. Mi danas imamo educirane medicinske sestre, 200 prvostupnika sestrinstva, 1.200 medicinskih sestara srednje stručne spreme. Moramo se potruditi da oni dobiju kompetencije koje su zakonom regulirane. Moramo mijenjati zakonsku osnovu da bi mogle davati lijekove.

Tko to treba promijeniti?

Zakonodavstvo je u rukama Ministarstva. Sada funkcioniramo po ovom zakonu. Hrvatska sestrinska komora treba promijeniti Zakon o sestrinstvu.

Je li ovo s timovima najbolja moguća organizacija?

U ovom trenutku je to jedina moguća opcija. Doktora nemamo, stavili smo timove 2 s onim što oni mogu raditi, I naučili smo ih raditi. Oni su prošli velik broj tečajeva gdje ih učimo kliničkim vještinama. Ono što je veliki problem da velik broj mladih ljudi, s fakulteta dođu, nespremni za rad u Hitnoj jer ne posjeduju vještine. Oni imaju bezgranično mnogo znanja ali vještine nemaju. Ista je stvar s Veleučilištima sestara, ista je stvar sa srednjim medicinskim sestrama.

Hoće li slučaj Mattea promijeniti nešto u sustavu?

Iz poštovanja prema Matteu i zbog smrti tako mladog čovjeka, zaista se svi moramo zalagati da se dogode promjene. Da se promijeni zakonska regulativa, da se daju kompetencije medicinskim sestrama, da se educiraju za poslove za koje moraju biti posebno educirane i opremljene. Da se svi uključe s poznavanjem prve pomoći, da se kroz školstvo uvede obavezna prva pomoć i oživljavanje, da svi znamo kako spasiti nečiji život. Dovoljno govori podatak da smo prošle godine imali 17 oživljavanja od strane laika, sve su bili stranci, niti jedan nije bio Hrvat. Nemoguće je da bi Hitna svagdje bila u roku 3 minute.

Mojmira Pastorčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari