UBOJICA LJETA: Promjena vremena koja stiže ipak nije baš tako uobičajena, a nije ni bezazlena

Vrijeme je za rezimiranje, kolovoza, ljeta, desetljeća…

Sad je već izvjesno, promjena stiže, ljeto se bliži kraju.

Osobne doživljaje prepuštamo vama, no brojke pokazuju da i nije bilo baš tako strašno. Po srednjoj ljetnoj temperaturi, ali i po činjenici da je početak bio svježiji, a da je zapržilo u kolovozu, sezona je najviše nalik onoj iz 2011. godine. Završit će najvjerojatnije kao 7. najtoplije ljeto u povijesti pri čemu smo 5 toplijih doživjeli u ovom stoljeću. Nije tako strašno, zar ne?

U kopnenom području imali smo samo jedan pravi toplinski val ove godine, a na moru je ipak bilo nešto neugodnije.

Pogotovo u velikim gradovima koji sve više pokazuju utjecaj asfalta i devastirajućih požara na ljetno vrijeme. Tako je Split imao 81 toplu noć, a nizovi dana s minimalnom temperaturom iznad 20 °C prekidali su se samo jednom u srpnju i jednom u kolovozu. Ipak, noći iznad 24 °C, onih za koje se pokazalo da imaju loš utjecaj na ljudski organizam bilo je značajno manje, 39, i opet većinom u kolovozu. Najtoplija je bila ona 31.7. kada se temperatura ni tijekom noći nije spustila ispod 28,0 °C. Daleko je to od rekorda.

UBOJICA LJETA, POPULARNI SUMMERKILLER

Promjena koja stiže ipak nije baš tako uobičajena, a nije ni bezazlena. Već u petak ujutro formirat će se, naime, u Genovskom zaljevu ciklona koja će se tamo polako produbljivati i čekati nastanak takozvane sestrice u sjevernome Jadranu koja će se tijekom nedjelje spuštati duž naše obale na jugoistok.

Oni koji imalo znaju o sinoptici prepoznat će ovakvu situaciju kao tipičnu za hladni dio godine. Ako se ostvare današnje prognoze, tlak zraka u ovoj maloj jadranskoj bombici bit će niži od 1000 hPa. Takvo nešto ne viđa se baš često!

Unazad 10 godina najžešća ciklona koja nas je posjetila u kolovozu imala je tlak u središtu 1005 hPa, a stigla je na sjeverni Jadran 5. kolovoza 2010. godine. Zanimljivo je također da je, od 10 manje ili više izraženih kolovoških ciklona, njih 3 stiglo početkom mjeseca, oko spomendana Gospe Snježne, 4 sredinom mjeseca, oko velike Gospe, a 2 u trećoj dekadi, oko 25. kolovoza, kada očekujemo i ovogodišnju.

Kako to obično i biva, prije same promjene bit će još uvijek podjednako toplo, a porast će količina vlage u zraku pa će sparina biti sve izraženija. Noći će biti neugodnije, jutra teška. Oni osjetljiviji osjećat će već dolazak promjene, a u petak će i nestabilnosti postati češće. Grmljavinski se pljuskovi očekuju već od sredine dana, a češće će se pojavljivati u zapadnim, posebno sjeverozapadnim dijelovima unutrašnjosti.

Povremena kiša očekuje se i tijekom subote prijepodne pa će u zapadnoj i gorskoj unutrašnjosti subota već biti malo manje vruća od petka. Teško je reći hoće li se već osjećati olakšanje s obzirom na to da će se napadala kiša odmah i otpuštati iz tla i povećavati osjećaj sparine. U nedjelju – jesensko vrijeme. Kiša će se proširiti na cijelo kopneno područje, nerijetko će biti i vrlo obilna, a prolazno umjeren sjeverac donijet će naglo i osjećaj hladnoće. Najviša temperatura u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj između 20 i 24 °C. Na istok će zahladnjenje stići navečer, prvi ugodan dan bit će ponedjeljak. Već početkom novoga tjedna vrijeme će se smiriti, nastavak tjedna bit će vrlo vjerojatno sve sunčaniji, suh. Vratit će se i toplina, ali primjerena dobu godine.

MORE

Na moru još nekoliko vrućih dana, sve do petka na snazi je i upozorenje na vrućinu koja može utjecati na zdravlje.

Osvježenje stiže, i to prilično bombastično. Atmosfera će se destabilizirati tijekom subote kada su u Istri i na Kvarneru te u dijelu Hrvatskog primorja već izgledne nevere. U početku će biti sporadične, a zatim će zahvaćati sve veći dio sjevernoga Jadrana. Neke od njih mogle bi biti i vrlo snažne uz jake udare oštrog i lebićade koji će podignuti valove preko metra visine, a more će se izlijevati i na obale okrenute prema otvorenom moru. U manje od sata lokalno može pasti 30 do 50 litara kiše po četvornom metru što može uzrokovati bujične poplave.

Nevrijeme će se u nedjelju širiti prema jugu. Dok će se Dalmacija boriti s vjetrovima drugog i trećeg kvadranta, na sjeveru će potkraj nedjelje zapuhati jaka bura koja će se u ponedjeljak širiti na jug i usput čistiti.

Ako planirate putovati, imajte na umu da će plovidba već tijekom nedjelje biti neugodna zbog nevremena, a dio prometnih pravaca potkraj nedjelje i zatvoren zbog bure. Do nedjelje je, doduše, još dosta vremena, itinerer ove zločeste ciklone svakako će se još malo modificirati, pa svakako pratite naše prognoze na portalu, Facebooku i, jasno, na RTL televiziji.
Dunja Mazocco-Drvar
Foto: Marko Lukunić/Grgo Jelavić/ Pixsell

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari