ZAINTERESIRANIH SVAKAKO IMA!

Reklamirali kućne korona-testove za 100 kuna; Iz HALMED-a upozoravaju: ‘Ne nasjedajte!’

Ilustracija: Riportal - M. L.

Tvrtka koje je oglasila test poslala je objašnjenje kako je došlo da zabune

Testovi za kućno testiranje na koronavirus još nisu stigli u Hrvatsku, a već su se pojavili problemi. Naime, nakon pojave reklama u kojima se tvrdi da se takvi testovi prodaju u ljekarnama i preko web trgovine, iz HALMED-a su danas upozorili: Ne nasjedajte!

„Brzi, inovativni, antigenski test na covid-19 putem sline. Dostupno u ljekarnama i na web shopu“, stoji u reklami. Ova je reklama zbunila građane koji već danima slušaju kako kućni testovi za covid još nisu stigli u Hrvatsku. Neki su u ljekarnama željeli kupit  test dok su se drugi odmah obratili agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Trenutačno u Republici Hrvatskoj je prijavljeno stavljanje u promet jedne vrste testova za samotestiranje na uzročnika bolesti COVID-19, ali smo zaprimili informacije o tome da se oglašavaju i prodaju i druge vrste testova koji zapravo nisu namijenjeni za samotestiranje već su namjene za profesionalnu primjenu“, izjavila je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić za RTL.

Stoga su iz HALMEDA o nepravilnom oglašavanju uputili farmaceutskoj inspekciji Ministarstva zdravstva. Tvrtka koje je oglasila test poslala je objašnjenje kako je došlo da zabune.

“Test je odobrio HALMED za profesionalnu uporabu. U međuvremenu je u HZJZ-u dodatno obavljena validacija i test je ocijenjen s visokih 91 posto pouzdanosti te je navedeno da je povoljan za samoupotrebu. Nakon validacije nije izvršena registracija pri HALMED-u za samotestiranje”, tvrdi Generalni zastupnik testa za Hrvatsku.

A nešto je drugačija procedura kad je proizvod namijenjen zdravstvenim djelatnicima ili laicima.

„Dakle, kod ovih testova za samotestiranje s njima dolazi uputa koja je prilagođenija korisniku laiku. Dakle, jednostavnija je za razumijevanje, jednostavnija je za primjenu u odnosu za testove za profesionalnu primjenu“, kazala je Maja Bašić iz HALMED-a.

Zainteresiranih svakako ima.

„Baš smo posljednjih nekoliko dana imali nekoliko upita. Prije toga se ne sjećam zadnji puta kad smo imali. Bilo je više prošle godine kada je sve počelo, kad je tek počeo onaj jek epidemije iako tada nije bilo najave da će toga biti“, rekla je magistra farmacije Antonija Bošnjaković.

Iz HALMED-a na sve građane apeliraju:

„Kada testovi za samotestiranje stignu u promet da ih nabavljaju u za to ovlaštenim mjestima odnosno ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo“, istaknula je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

U njima se očekuje sljedećeg tjedna i cijena će mu biti oko stotinu kuna po komadu.

Ružica Đukić/RTL/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari