RIJEČANI OGORČENI: Simbol riječke industrije se urušava, tko je zaista odgovoran?

Foto: RTL

Rampa je upisana u Registar kulturnih dobara RH i bitan je dio riječke povijesti

U Rijeci je industrija gotovo propala, pa gradu jedino preostaje dičiti se spomenicima industrijske baštine. Jedan od atraktivnijih svakako je lansirna rampa za torpeda na Mlaki, koja se urušava.

Tvornice torpeda, ispred koje je rampa izgrađena, odavno nema, a ključno je pitanje hoće li se nadležni uspjeti dogovoriti tko rampu treba obnoviti prije no što se kompletno uruši i potone.

Torpedo, riječ koja neodoljivo podsjeća na Rijeku. Nažalost, istoimena tvornica je propala, a desetljećima propada i lansirna rampa za taj riječki izum. Ovih dana urušio se krov.

Riječani ogorčeni

“Eto, nešto sam putovao okolo i ljudi od malo naprave puno. Mi imamo u Kostreni čovjeka koji je izmislio brodski propeler, brodski vijak, nitko ne zna za njega, nitko ne zna za torpedo. Mislim imamo tako malo stvari i to ne znamo svijetu prezentirat, ne znamo sačuvat, dapače! Sramota, sramota!”, kazao je Goran Puškarić.

“Ja govorim, kad bi se to uredilo to bi bilo fantastično! I mi Riječani čak ne znamo kako to izgleda, to je žalosno, jer nema pristupa, a kad bi bio pristup mislim da bi bilo puno, i djeca naša malo znaju o tome, da je torpedo potekao iz Rijeke”, rekao pak je Dezi Franić.

Možda bi se rampu staru gotovo 90 godina uredilo kada bi se jasno znalo tko to mora učiniti. Ovako, dok traju prepucavanja između Lučke uprave, Grada Rijeke i konzervatora, ona desetljećima propada. Iz Grada poručuju kako nisu vlasnici rampe.

Lučka uprava ima idejni projekt i konzervatorski elaborat

Rampa je upisana u Registar kulturnih dobara RH i bitan je dio riječke povijesti. No, svi instrumenti kojima se mogu vršiti radovi zaštite i očuvanja na ovom kulturnom dobru su u rukama Lučke uprave Rijeka koja upravlja lučkim područjem kao pomorskim dobrom i Ministarstva kulture.

Lučka uprava ima idejni projekt i konzervatorski elaborat o rampi koja zahtijeva potpunu obnovu.

To je jedina lansirna rampa na svijetu. Danas je samo hrpa cigle i željeza koji prijete urušavanjem. Nalazi se na lučkom području, a natječaj za izradu glavnog projekta, koji bi se ovih dana trebao raspisati, mogao bi riješiti njezinu sudbinu.

Hoće li se obnoviti?

Taj će projekt definirati njezinu buduću namjenu, trošak uređenja i izvore financiranja.

“Jedna od glavnih točaka koju uvijek prezentiramo je i priča oko torpeda odnosno sastavnica riječke industrijske baštine koja je jedan jako veliki atribut Rijeke i riječkog turizma”, kazao je voditelj marketinga Turističke zajednice Rijeke, Dominik Damiš.

Malo volje odgovornih i puno novca odlučit će hoće li lansirna rampa za torpedo potonuti ili riječki turizam lansirati u visine.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: